Creepy but true

Bizar: stalker vindt vrouw door reflecties in selfies

Siem van Woerkom 868
Een griezelig verhaal uit Japan, waar een stalker een bekende popster heeft aangevallen nadat hij haar locatie had ontdekt door te kijken naar reflecties in haar selfies.

Bijna te vreemd om waar te zijn

Een man is onlangs in Japan gearresteerd voor het stalken en aanvallen van een popster in haar eigen huis. Hoe hij haar gevonden had? Naar verluidt analyseerde hij haar sociale media-video's en reflecties in haar ogen in selfies die ze plaatste. De stalker downloadde alle foto's die de popster online had gezegd om daarna in te zoomen op de zogenaamde 'catchlights' in haar ogen. Daarin zag hij reflecties waarna hij een soort overzicht maakte van de plekken waar de vrouw waarschijnlijk op dat moment was. 

De Japanse nieuwsorganisatie NHK meldt dat de 26-jarige man werd gearresteerd nadat hij de popster in de nacht van 1 september had aangevallen. Naar verluidt volgde de stalker haar naar huis, bedekte haar mond van achteren met een doek, tastte haar aan en verwondde haar uiteindelijk ook.

stalker

Stalker had voorbereidingen

Dit alles kwam niet uit het niets. Zo gaf de man al een paar keer aan via social media dat hij "een grote fan" van de vrouw was. Naar verluidt vertelde de stalker de onderzoekers hoe hij haar vond: door de reflecties in haar ogen in selfies te analyseren (de hier boven genoemde catchlights). Hij herkende een treinstation, vond het op Google Street View en wachtte daar op zijn slachtoffer. Toen volgde hij haar naar huis, waar hij haar aanviel. Bovendien zou de man de video's van de vrouw op sociale media hebben geanalyseerd om te ontdekken waar ze woont. Hij observeerde hoe de gordijnen waren geplaatst en hoe het licht door haar ramen kwam.

Al is dit verhaal vrij extreem en iets wat eigenlijk nooit voorkomt schetst het wel een beeld van onze hedendaagse beveiliging online. Het is misschien niet nodig om de catchlights in je selfies te vervagen, maar toch, pas op met hoeveel persoonlijke informatie je weggeeft. Want het lijkt erop dat we veel meer onthullen dan we denken wanneer een verkeerde persoon volgt wat we allemaal posten. Pas dus goed op je online data.

stalker
afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem