Nieuwe krachtpatsers

Alles over de nieuwe Panasonic Lumix S-Line

Siem van Woerkom 604 0
Panasonic heeft in korte tijd de Lumix S1, Lumix S1R en informatie over de L-Mount alliance uitgebracht, hoog tijd voor een overzicht.

De Panasonic LUMIX S1

De nieuwe LUMIX S1 is gebouwd rond de L-vatting en biedt de gebruiker alle voordelen van een full-frame sensor met hoge gevoeligheid.

De nieuwe spiegelloze Lumix S1 van Panasonic heeft een CMOS-sensor van 24,2 miljoen pixels (35,6 x 23,8 mm) die een breed dynamisch bereik en uitstekende signaal-ruisverhoudingen biedt bij hoge ISO-waarden. Door de zeer krachtige Venus Engine-processor kan een maximale ISO-waarde van 51.200 (extended ISO zelfs tot: 204.800) worden ingesteld.

Wanneer er extra resolutie nodig is, kan de High Resolution Mode gebruikt worden om beelden vast te leggen met een resolutie van maar liefst 96 miljoen pixels. Deze modus combineert informatie vastgelegd tijdens het maken van acht opnames waarbij het Body I.S.-systeem de sensorpositie steeds een halve pixel verplaatst. Het resultaat is een RAW-bestand van 12.000 x 8.000 pixels boordevol informatie. Met de High Resolution Modus kan ook bewegings-onscherpte worden onderdrukt.

Het 5-assige Body I.S. (Image Stabiliser) systeem compenseert het effect van cameratrillingen, zodat een langzamere sluitertijd van 5,5 stops mogelijk is. Gecombineerd met de 2-assige O.I.S. (Optical Image Stabiliser) in de lenzen uit de LUMIX S-serie, verhoogt dit Dual I.S. 2-systeem het compensatieniveau tot 6 stops.

Omdat de LUMIX S1 is ontwikkeld voor professionele fotografen, is de camera uiteraard bestand tegen zwaar/intensief gebruik. Hij heeft daarom een weather-sealed gegoten voor- en achterkant van een magnesiumlegering, en ook zijn alle naden en knoppen geseald. De camera is bestand tegen stof en spatwater en werkt bij temperaturen tot -10°C.
De sluiterunit kan zo'n 400.000 foto's aan.

Voor alle informatie over de S1 lees je hier: De nieuwe Panasonic LUMIX S1

De Panasonic LUMIX S1R

De LUMIX S1R is een extreem indrukwekkende full-frame spiegelloze systeemcamera zonder compromis.

Panasonic heeft onlangs de details bekend gemaakt van de nieuwe LUMIX S1R full-frame spiegelloze systeemcamera. Met een CMOS-sensor met 47,3 miljoen pixels is het de full-frame spiegelloze systeemcamera met de hoogste resolutie ter wereld. 

Als de situatie om een hogere resolutie vraagt dan 47,3 miljoen pixels, kunnen fotografen beelden met een ongelooflijke resolutie van 187 miljoen pixels vastleggen met behulp van de High Resolution Mode. Deze functie combineert informatie vastgelegd tijdens het maken van acht opnames waarbij het Body I.S.- systeem de sensorpositie steeds een halve pixel verplaatst. Het resultaat is een RAW-bestand van 16.736 x 11.168 pixels boordevol informatie. Met de High Resolution Modus kan ook bewegingsonscherpte worden onderdrukt.

Een elektronische zoeker met de hoogste resolutie ter wereld. Zo biedt Panasonic fotografen een ongekende helderheid via een OLED-scherm met 5,76 miljoen pixels. De Real View Finder ververst met een snelheid tot 120 fps en heeft een vertraging van slechts 0,005 seconden. Dit is perfect voor sport shoots of tijdens het volgen van bewegende onderwerpen. In combinatie met een contrastratio van 10.000:1 zorgt de schermresolutie voor een zeer helder en gedetailleerd beeld.

De meeste professionele camera body's die tegenwoordig uitkomen zijn weather sealed. En omdat de LUMIX S1R is ontwikkeld voor professionele fotografen, is de camera uiteraard bestand tegen zwaar/intensief gebruik. Hij heeft daarom een gegoten voor- en achterkant van een magnesiumlegering, en ook zijn alle naden en knoppen geseald. De camera is bestand tegen stof en spatwater en werkt bij temperaturen tot -10°C.

De vergrotingsfactor van de zoeker kan naar persoonlijke voorkeur worden afgesteld, in 0,78x, 0,74x of 0,7x. Het 3,2-inch touchscreen van de camera heeft een resolutie van 2,1 miljoen pixels en kan over drie assen worden gekanteld. Hierdoor kan het scherm worden uitgeklapt en in liggend en staand formaat vanuit een lage en hoge hoek worden bekeken. Night Mode, Live View Boost en verlichte knoppen zijn handig voor gebruikers die in donkere omstandigheden werken.

Meer informatie over de S1R lees je hier: De nieuwe Panasonic LUMIX S1R

De L-Mount Alliance

Panasonic, Leica en Sigma slaan de handen ineen om de L-Mount 'Alliance' te vormen.

Panasonic, Leica en Sigma hebben onlangs een strategische samenwerking aangekondigd genaamd "L-alliance". Dit betreft een samensmelting van de Leica L-vatting voor full-frame en aps-c systeemcamera's. Het gevolg is dat Panasonic en Sigma van de L-vatting van Leica gebruik kunnen maken voor hun eigen producten. Objectieven met dezelfde mount kunnen hierdoor door meerdere verschillende merken ontwikkeld worden. 

Leica is enthousiast; 'The 'L-Mount Alliance' is a previously unparalleled form of collaboration that will particularly benefit the customers of all three partners. The collaboration enables Panasonic and Sigma to make use of the L-Mountstandard developed by Leica for their own developments and to offer both cameras and lenses utilising this lens mount.'

Met de aankondiging van het nieuws komt Panasonic ook met drie nieuwe PRO lenzen voor het LUMIX S-systeem. Zo is daar de LUMIX S PRO 50mm F1.4, de LUMIX S PRO 70-200mm F4 O.I.S en als laatste de LUMIX S 24-105mm F4 MACRO O.I.S. Het totaal L-Mount objectieven dat Panasonic eind 2020 aanbiedt komt hierdoor op 10 te vallen. Sigma biedt respectievelijk zo'n 14 L-Mount Sigma-lenzen voor het einde van 2020 en Leica heeft maar liefst 18 lenzen voor einde 2020 in de aanbieding. 

Meer informatie over de L-Mount Alliance lees je hier: Panasonic L-Mount Alliance

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem