Prachtige samenwerking

Panasonic L-Mount Alliance

Siem van Woerkom 597 0
Panasonic, Leica en Sigma slaan de handen ineen om de L-Mount 'Alliance' te vormen.

L-Mount Alliance

Leica, Sigma en Panasonic hebben onlangs een strategische samenwerking aangekondigd genaamd "L-alliance". Dit betreft een samensmelting van de Leica L-vatting voor aps-c en full-frame systeemcamera's. Het gevolg is dat Panasonic en Sigma van de L-vatting standaard van Leica gebruik kunnen maken voor hun eigen producten. Objectieven met dezelfde mount kunnen hierdoor door meerdere verschillende merken ontwikkeld worden. 

Leica is enthousiast; 'The 'L-Mount Alliance' is a previously unparalleled form of collaboration that will particularly benefit the customers of all three partners. The collaboration enables Panasonic and Sigma to make use of the L-Mount standard developed by Leica for their own developments and to offer both cameras and lenses utilising this lens mount.'


 

Nieuwe L-Mount objectieven

Met de aankondiging van het nieuws komt Panasonic ook met drie nieuwe PRO lenzen voor het LUMIX S-systeem. Zo is daar de LUMIX S PRO 50mm F1.4, de LUMIX S PRO 70-200mm F4 O.I.S en als laatste de LUMIX S 24-105mm F4 MACRO O.I.S. Het totaal L-Mount objectieven dat Panasonic eind 2020 aanbiedt komt hierdoor op 10 te vallen. Sigma biedt respectievelijk zo'n 14 L-Mount Sigma-lenzen voor het einde van 2020 en Leica heeft maar liefst 18 lenzen voor einde 2020 in de aanbieding. Zo zijn daar bijvoorbeeld al de onderstaande modellen op voorraad.

- Leica Super-Vario-Elmar-SL 16-35mm F3.5-4.5 ASPH
- Leica APO-Summicron-SL 75mm F2 ASPH
- Leica APO-Summicron-SL 90mm F2 ASPH
- Leica Summilux-TL 35mm F1.4 ASPH
- Leica Vario-Elmarit-SL 24-90mm F2.8-4 ASPH
- Leica APO-Vario-Elmarit-SL 90-280 mm F2.8-4
- Leica Summilux-SL 50mm F1.4 ASPH

De nieuwe Panasonic objectieven zijn robuust, stof- en spatwaterdicht en vorstbestendig. Dit betekent dat ze net als de professionele S1- en S1R-camera's onder zware omstandigheden kunnen worden gebruikt, zelfs bij temperaturen tot 10 graden onder nul. Het scherpstelelement van de lenzen wordt bewogen door geavanceerde motoren die het S-systeem met een snelheid tot 480 frames per seconde ondersteunen. Voor een optimale bediening hebben de lenzen een koppelingsmechanisme waarmee op elk moment direct kan worden gewisseld van automatisch naar handmatig scherpstellen.

LUMIX S PRO 50mm F1.4

De nieuwe LUMIX S PRO 50mm F1.4 vormt de kern van het lensassortiment in de LUMIX S-serie. Dit is een lens met een groot diafragma en een brandpuntsafstand die als standaard wordt beschouwd voor het full-frame formaat. De hoge resolutie is schitterend en beelden zijn ongelooflijk scherp van het midden tot de hoeken, zelfs bij een volledig geopend diafragma. Het optisch ontwerp en het diafragma met 11 bladen zorgen voor prachtig vloeiende focusovergangen en bijzonder mooie bokeh-effecten. De lenseenheid bestaat uit 13 elementen in 11 groepen. Om chromatische aberratie te voorkomen en een uitstekende resolutie mogelijk te maken van het midden tot de hoeken is gebruikgemaakt van twee asferische lenzen en drie extralow Dispersion-lenzen.

LUMIX S PRO 70-200mm F4 O.I.S.

De LUMIX S PRO 70-200mm F4 O.I.S. telezoomlens produceert beelden met een hoog contrast over het volledige zoombereik. De lens is ontworpen voor uiteenlopende situaties, van portretten tot sportopnames. Hij is daarom compatibel met het 5-assige Dual I.S.2-systeem van Panasonic en biedt 6 stops aan beeldstabilisatie. Dat is voor het eerst bij een full-frame spiegelloos camerasysteem. 9 diafragmabladen vormen een ronde opening voor mooie onscherpe hooglichten. De optische prestaties van deze LUMIX S PRO-lens zijn uitstekend en voldoen aan de strenge Leica-normen.

LUMIX S 24-105mm F4 MACRO O.I.S.

De LUMIX S 24-105mm F4 MACRO O.I.S. is een veelzijdige standaard zoomlens met een brandpuntafstandsbereik van groothoek tot medium tele. Deze lens produceert over het hele zoombereik zeer scherpe beelden en is geschikt voor veel situaties, variërend van landschapsopnames tot portretten. Met een vergrotingsfactor van 0,5x en een kortste scherpstelafstand van slechts 0,3 m is de lens ook perfect voor close-ups en macro-opnames. De combinatie van de Optical Image Stabilizer (O.I.S.) en het Body Image Stabilization-systeem van de LUMIX S1 en S1R zorgt ervoor dat de 5-assige Dual I.S.2-technologie tot 6 stops compenseert. De lenseenheid bestaat uit 16 elementen in 13 groepen en maakt gebruik van twee asferische lenzen en twee extra-low Dispersion-elementen om chromatische aberratie te voorkomen en zeer gedetailleerde beelden te kunnen produceren.

Prijzen en beschikbaarheid

De LUMIX S lenzen zijn in Nederland beschikbaar vanaf eind maart 2019.

S-X50E Lens 50mm F1.4 Zwart, 2.499,-

S-R70200E Telezoomlens 70-200mm F4.0 Zwart, 1.899,-

S-R24105E Standaard zoomlens/ Macro 24-105mm F4.0 Zwart, 1.399,-

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem