Panasonic introduceert LUMIX S5

Christel de Wolff 2174 0
Op 2 september heeft Panasonic de LUMIX S5 geïntroduceerd. Via een launch event op Youtube waarin LUMIX ambassadeurs van over de hele wereld aan het woord komen, worden de features van dit nieuwe topmodel voor video- én fotografie uiteengezet.

Op de dag van de introductie werd een video uitgebracht waarin ambassadeurs van Panasonic aan het woord werden gelaten over de nieuwe camera. De video van de introductie is terug te kijken:

In aankomend DIGIFOTO magazine zullen wij uitgebreid aan de slag gaan met deze nieuwe camera, maar op dit moment liegen de specs er al niet om! 

Introductie Panasonic LUMIX S5

De Panasonic LUMIX S5 is een hybride full-frame spiegelloze systeemcamera die foto's én video's van uitstekende kwaliteit vastlegt en ongelooflijk veel flexibiliteit biedt. De basis van de LUMIX S5 wordt gevormd door een 24,2 megapixels full-frame CMOS-sensor van 35 mm die een groot dynamisch bereik en uitstekende prestaties bij een hoge gevoeligheid biedt, wat mogelijk wordt gemaakt door een goede lichtcondensatie.  Ruis wordt geminimaliseerd, zelfs als er opnames worden gemaakt van maximaal ISO 51200 (uitgebreid tot ISO 204800).  Door toepassing van de Dual Native ISO-technologie kunnen bij een maximale ISO-waarde van 51200 bijzonder heldere video's worden vastgelegd met de LUMIX S5. 

Uitgebreide videomogelijkheden

Als pionier op het gebied van hybride spiegelloze foto-/videocamera's, biedt LUMIX het grootste assortiment camera's waarmee 4K 10-bits video-opnames kunnen worden gemaakt1. De LUMIX S5, de nieuwste toevoeging aan dit assortiment, is in staat 4K 60p/50p 4:2:0 10-bits en 4K 30p/25p 4:2:2 10-bits opnames intern vast te leggen. Daarnaast kunnen 4K 60p/50p 4:2:2 10-bits video's worden vastgelegd via HDMI-uitvoer. Voor 4K 30p/25p 4:2:0 8-bits intern vastgelegde beelden geldt er geen tijdslimiet. Door de unieke warmteverspreidingstechnologie van Panasonic is het mogelijk stabiel en langdurig video-opnames te maken. De LUMIX S5 biedt een dynamisch bereik van 14+ stops, welke gelijk is aan het bereik van filmcamera's, en V-Log/V-Gamut compatibel met de populaire colorimetrie 'VariCam Look'. Daarnaast zijn er verschillende opnameformaten en -modi mogelijk, zoals de modus 4:3 Anamorphic, Slow & Quick Motion, 4K/60p intervalopnames en 4K HDR. Er kunnen 35 conversie-LUT's voor VariCam-filmcamera’s gratis worden gedownload om te gebruiken voor de LUMIX S5. De kleurtoon kan gemakkelijk worden aangepast aan die van beelden die in V-Log zijn opgenomen met de S1H of S1 en in V-Log L met de GH5 of GH5S. Praktische tools zoals een waveform monitor en V-Log View Assist worden ook geboden.

Met de modus Slow & Quick kunnen indrukwekkende video's in slow motion en quick motion worden vastgelegd in 4K (1-60 fps, 30x sneller tot 2,5x langzamer) of in FHD (1-180 fps, 60x sneller tot 7,5x langzamer). Ook in deze modus is het mogelijk de AF7 te gebruiken om het onderwerp haarscherp vast te leggen. De modus is tevens toegankelijk via de modusknop.
Daarnaast kunnen er 4K video-opnames worden gemaakt in HDR (High Dynamic Range). Deze modus geeft zowel de lichte als donkere delen weer, waardoor het beeld er net zo uitziet als het menselijk oog het waarneemt. De camera legt videobeelden vast met een speciale gammacurve die compatibel is met ITU-R BT.2100 en gebruikers kunnen nu Hybrid Log-Gamma (HLG) kiezen in Photo Style. De modus HLG8 Photo biedt een groter dynamisch bereik waardoor licht en schaduw met meer natuurlijk contrast worden weergegeven. HLG-foto's kunnen ook worden opgeslagen als HSP-bestand9 met gecomprimeerde signalen met hoge helderheid in volledige resolutie (5.888 x 3.312, in 16:9) naast JPEG/RAW-bestanden. De gebruiker kan deze levendige beelden bekijken op de nieuwste met HLG compatibele 4K TV's van Panasonic via een HDMI-kabelverbinding of op andere HLG-compatibele apparaten. Voor meer continue burstopnames biedt de functie 6K PHOTO10 de mogelijkheid om unieke momenten met 30 fps vast te leggen door uit het 6K-burstbestand (met een beeldverhouding van 3:2 of 4:3) het frame met de beste timing te kiezen en op te slaan als een circa 18-megapixel equivalente foto.

Autofocus

De AF van de LUMIX S5 is heel snel en nauwkeurig bij het maken van zowel foto's als video's. Dit wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde deep learning-technologie met realtime detectie van het soort onderwerp en de onderdelen daarvan, zoals het menselijk oog, gezicht, hoofd en lichaam. Door de Body I.S. (5-assig) in de camera te combineren met de O.I.S. (Optical Image Stabilizer, 2-assig) in objectieven uit de LUMIX S-serie, compenseert 5-assige Dual I.S.2 cameratrillingen waardoor een langere sluitertijd van 6,5-stops mogelijk is. Door het robuuste spatwater- en stofbestendige ontwerp kunnen professionele gebruikers rekenen op grote betrouwbaarheid. Voor een optimale fotografische beleving biedt de camera een 96-megapixel High Resolution-modus (JPEG/RAW), de functie Live View Composite en de HLG Photo-modus. De Body I.S. compenseert camerabewegingen zelfs als er andere L-Mount-lenzen zonder O.I.S. worden gebruikt.

Met de functie Live View Composite Shooting ontspant de camera de sluiter bij verschillende vooraf bepaalde sluitertijdintervallen en voegt de delen met een hoge luminantie samen tot één beeld. Hoewel de totale helderheid van elk opeenvolgend beeld wordt samengevoegd bij bulbopnames, wordt bij deze functie alleen het beoogde onderwerp, de lichte delen van een beeld, gedetecteerd, waarna de gebruiker ze nauwkeurig kan samenvoegen in live view. Dit is handig voor het maken van foto's van vuurwerk of een sterrenhemel als de achtergrond donker moet blijven.

Veelzijdig en duurzaam gebruik

De LUMIX S5 heeft een grote LVF (Live View Finder) met een hoge vergrotingsfactor van circa 0,74x. Het uiterst nauwkeurige, snelle OLED (Organic Light-Emitting Diode) scherm heeft een resolutie van 2.360.000 pixels. Door toepassing van OLED voor de LVF is de respons zeer snel met een minimale vertraging van minder dan 0,005 seconden. Met een oogafstand van circa 20 mm biedt de LVF ook voor brildragers goed en comfortabel zicht. Touchbediening is mogelijk via het 3,0-inch vrij kantelbare lcd-scherm met een beeldverhouding van 3:2 en een hoge resolutie van 1.840.000 pixels. Met de Frame Marker-functie kan de compositie tijdens het opnemen worden gecontroleerd in verschillende veelgebruikte beeldverhoudingen, zoals 16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 en 9:16. De REC Frame Indicator geeft aan wanneer de camera video-opnames maakt.

Dankzij de grote energiezuinigheid van de camera en een nieuwe batterij van 2.200 mAh kunnen er circa 470 foto's worden vastgelegd bij gebruik van de LVF en 1.500 foto's in de modus Power Save LVF. De camera kan worden opgeladen via USB of netstroom. Verder is hij voorzien van twee SD-kaartsloten (UHS-IIx1 en UHS-I x1) en worden 5 GHz/2,4 GHz Wi-Fi en Bluetooth 4.2 ondersteund. Op de full-frame spiegelloze systeemcamera's uit de LUMIX S-serie is het L-Mount-systeem toegepast om gebruikers te voorzien van een gevarieerd en toekomstbestendig assortiment producten van Panasonic, Leica Camera en Sigma.

Aangekondigde firmware-update

Om de prestaties naar een hoger niveau te tillen, staat er eind 2020 een firmware-update gepland voor de LUMIX S5. Naast C4K-video-opname ondersteunt het RAW-video data output naar ATOMOS NINJA V via HDMI met een resolutie van 5.9K (5888x3312) 29.97p/25p, 4K(4128x2176) 59.94p/50p en Anamorphic 3.5K (3536x2656)/ 50p. Een verscheidenheid aan video-opnamehulpfuncties zoals de Vector Scope Display, Master Pedestal Adjustment en SS/Gain Operation(SEC/ISO, ANGLE/ISO, SEC/dB) zullen ook beschikbaar zijn. L.MonochromeS en L.ClassicNeo zijn de nieuwe opties die worden toegevoegd voor Photo Style.

Info: panasonic.eu
 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel