Aan de slag met: Panasonic LUMIX S5

Christel de Wolff 6369

In dit artikel lees je de bevindingen van Léon Wodtke. Hij testte de Panasonic LUMIX S5.

Als ik denk aan Panasonic, moet ik altijd denken aan mijn opa. Hij ging altijd op vakantie naar Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk en nooit zonder zijn Panasonic LUMIX. Als hij dan terug kwam van zijn reizen moest ik "verplicht" zijn landschapsfoto's bekijken. Destijds was ik eigenlijk nog alles behalve bezig met een fotografie in welke vorm dan ook, maar als ik er nu aan terug denk - met de kennis en ervaringen van nu – vergeet ik de kwaliteit van de foto's nooit meer. Als ik heel eerlijk ben, was mijn opa absoluut geen fotograaf of fotografiekenner, maar ik hou wel van hem en zijn beelden staan me nog altijd bij. Toen ik gevraagd werd om de Panasonic LUMIX S5 te testen, was ik meteen enthousiast. Zo kon ik zelf ervaren wat een LUMIX-camera allemaal in huis heeft.
Lees ook: Panasonic LUMIX S5 nu met € 500 cashback!

Wolf in schaapskleren

Ik ben op pad geweest met de LUMIX S5 en wat mij meteen opviel is dat het een "wolf in schaapskleren" is. De camera ziet er mooi uit en is enorm licht. Omdat ik vooral mijn intuïtie volg, erg minimalistisch ben en dus het liefst met zo min mogelijk op pad ga, vielen deze eigenschappen bij mij meteen in de smaak. Als iemand met een militaire achtergrond, heb ik voor mezelf altijd een missie. Bij mijn fotografie uit zich dat in mijn werkwijze. Ik heb een visie en een plaatje voor ogen en ik weet precies hoe ik dat moet vormgeven.   

De Panasonic LUMIX S5 sluit perfect aan bij deze werkwijze. De camera is, net als ik, een doener, die lekker aan de slag wil en mooie dingen wil creëren. Het is een beest van een camera waar je altijd op kunt vertrouwen. Door de LUMIX S5 zijn werk te laten doen, kun jij je vooral focussen op wat je voor ogen hebt, zonder te veel bezig te zijn met de knowhow. 

Vertrouwen is goed, maar controle is uiteraard nog beter. Daarom neem ik je mee in de specificaties, die meteen overtuigen om de camera te vertrouwen. De LUMIX S5 heeft - net als de S1 - een 24 megapixel full frame sensor en daar bovenop ook nog de Dual Native ISO technologie, net als de Varicam en de S1H. Oftewel, deze camera presteert heel goed met weinig licht en hij heeft een ruim bereik in verschillende lichtsituaties. Sterker nog, de LUMIX S5 kan zonder problemen tot wel 51200 ISO ingesteld.

'Door de LUMIX S5 zijn werk te laten doen, kun jij je vooral focussen op wat je voor ogen hebt, zonder te veel bezig te zijn met de knowhow'

Uitstekend voor het maken van video’s

De Panasonic LUMIX S5 is ook uitstekend te gebruiken voor het maken van video’s. Ten eerste heeft hij een bereik van 14+ stops, dat is vergelijkbaar met professionele filmcamera’s. De camera filmt in C4K/4K 60p/50p 4:2:0 10-bits en 4K 30p/25p 4:2:2 10-bits. Met een firmware update kunnen 12 bit RAW video’s worden gemaakt via HDMI-uitvoer in 5.9K 29.97p/25p23.98p en 4K 59,94p/50p.Daarnaast is het ook tof om te weten dat je keuze hebt in opnameformaten en effecten, zoals: 4:3 Anamorphic, Slow & Quick Motion, 4K/60P intervalopnamen en 4K HDR. 

Ook voor mensen die willen vloggen, of graag erg wendbaar willen zijn, is deze camera een uitkomst. Het touchscreen lcd-scherm is namelijk vrij-kantelbaar. Hierdoor kan je bijvoorbeeld als je jezelf filmt, altijd zien of je goed in beeld bent.  Ook kun je verschillende standpunten gebruiken. Je kunt je beeld dan in de gaten houden als je foto's of video's vanaf de grond of hoog boven je hoofd maakt, door het schermpje naar je toe te draaien.

'De camera is erg gebruiksvriendelijk en het kantelbare scherm is ook zeker een uitkomst'

Spiegelreflex versus spiegelloos

Zoals je al kunt zien, schetsen de specificaties al een positief beeld over de camera. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook belangrijk wat voor type camera ik gebruik. In het geval van de LUMIX S5 spreken we over een spiegelloze systeemcamera. Zelf werk ik eigenlijk het liefste met een spiegelreflex. Die keuze is eigenlijk erg persoonlijk en niet per se gebaseerd op feiten.  Zoals ik al vertelde ben ik een fotograaf die graag zijn intuïtie volgt en dus is fotografie voor mij een gevoelskwestie. Ik vind het leuk om mij qua fotografie steeds op een dieper niveau te ontwikkelen. 

Door gebruik te maken van een spiegelreflex, leer ik meer over de techniek. Dit voelt voor mij zo, omdat een spiegelloze systeemcamera in de elektronische zoeker al laat zien hoe de foto eruit komt te zien voordat je deze schiet. Terwijl je in de zoeker kijkt en met de instellingen speelt zie je al wat er verandert in de foto. Dit is anders dan wat het zoekerbeeld van een spiegelreflexcamera weergeeft. Daarbij is het live beeld alleen een richtmiddel. Het instellen van de camera moet je zelf doen, het resultaat zie je pas achteraf. Het is vergelijkbaar met dat ik liever in een handgeschakelde auto rij, in plaats van een automaat die alles voor je doet. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat een mirrorless camera per se beter of slechter is. Het is een kwestie van perspectief, ervaring, gewenning en wat je zelf fijn vindt werken. De keuze is een zeer persoonlijk en er zijn ook zat professionele fotografen die juist de voorkeur geven aan een spiegelloze systeemcamera. Met name als je een gebruiksvriendelijke en veelzijdige camera wilt, maar ook als je veel bewegend beeld vast wilt leggen, het scherpstellen met een spiegelloze systeemcamera werkt namelijk als een zonnetje.

Conclusie

Samenvattend vind ik de Panasonic LUMIX S5 een hele fijne camera , ondanks dat ik zelf op dit moment niet met een spiegelloze systeemcamera werk. Het is een echte alleskunner die je zeker weten niet in de steek laat. De LUMIX S5 heeft een compact- en een licht design en je kunt er hoge kwaliteit foto’s én video’s mee schieten. De camera is erg gebruiksvriendelijk en het kantelbare scherm is ook zeker een uitkomst, met name bij het maken van video’s en vlogs. Kortom, wat wil je nog meer?

Specificaties Panasonic LUMIX S5

Adviesprijs € 1.999,- (body) 2.299,- (body +20-60mm f/3.5-5.6)
Aantal pixels 24 megapixels
Beeldsensor full frame CMOS sensor
Stabilisatie IBIS over vijf assen
ISO 100-51200 (uitbreidbaar 50-204800)
Video 4K 4:2:0 10-bit 60p intern / 4K 30p 4:2:2 10Bit intern
Sluitertijd 1/400- 0 - 60 s + B tot 30 minuten
Serieopnamen 7bps
Display vrijkantelbaar lcd-touchscherm
Afmetingen 133 x 82 x 97 mm
Gewicht 721 g
Info Panasonic.com

Over Léon Wodtke

Léon is een creatieve allround fotograaf met passie voor storytelling en portretfotografie. Als eigenzinnige beeldmaker zoekt hij altijd de randjes van het gangbare op, zowel in het verhaal, de compositie als in de nabewerking. Zijn beelden mogen best een beetje schuren en zetten je zonder meer aan het denken.

Bekijk zijn werk via:

  • Website: leonwodtke.com
  • Instagram: @photographbyleon
  • Facebook: Léon Wodtke Photography
  • YouTube: Léon Wodtke

Meer weten over de Panasonic LUMIX S5?  

Lees ook onze review met award: 

Zelf aan de slag met de Panasonic LUMIX S5?

Wil jij met eigen ogen zien wat de LUMIX S5 allemaal kan en jouw foto- en videografie naar een hoger niveau tillen? Profiteer dan van tot wel € 500,- cashback bij aanschaf van de camera met eventueel een objectief. Alle details over deze gave actie vind je hier: 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel