Voor wie alles wil

De nieuwe Panasonic LUMIX S1R

Siem van Woerkom 753 0
De LUMIX S1R is een extreem indrukwekkende full-frame spiegelloze systeemcamera zonder compromis.

187MP High Res foto

Panasonic heeft onlangs de details bekend gemaakt van de nieuwe LUMIX S1R full-frame spiegelloze systeemcamera. Met een CMOS-sensor met 47,3 miljoen pixels is het de full-frame spiegelloze systeemcamera met de hoogste resolutie ter wereld. Als de situatie om een hogere resolutie vraagt dan 47,3 miljoen pixels, kunnen fotografen beelden met een ongelooflijke resolutie van 187 miljoen pixels vastleggen met behulp van de High Resolution Mode. Deze functie combineert informatie vastgelegd tijdens het maken van acht opnames waarbij het Body I.S.- systeem de sensorpositie steeds een halve pixel verplaatst. Het resultaat is een RAW-bestand van 16.736 x 11.168 pixels boordevol informatie. Met de High Resolution Modus kan ook bewegingsonscherpte worden onderdrukt.

Indrukwekkende zoeker

Een elektronische zoeker met de hoogste resolutie ter wereld. Zo biedt Panasonic fotografen een ongekende helderheid via een OLED-scherm met 5,76 miljoen pixels. De Real View Finder ververst met een snelheid tot 120 fps en heeft een vertraging van slechts 0,005 seconden. Dit is perfect voor sport shoots of tijdens het volgen van bewegende onderwerpen. In combinatie met een contrastratio van 10.000:1 zorgt de schermresolutie voor een zeer helder en gedetailleerd beeld. De vergrotingsfactor van de zoeker kan naar persoonlijke voorkeur worden afgesteld, in 0,78x, 0,74x of 0,7x. Het 3,2-inch touchscreen van de camera heeft een resolutie van 2,1 miljoen pixels en kan over drie assen worden gekanteld. Hierdoor kan het scherm worden uitgeklapt en in liggend en staand formaat vanuit een lage en hoge hoek worden bekeken. Night Mode, Live View Boost en verlichte knoppen zijn handig voor gebruikers die in donkere omstandigheden werken.

6 stops langere sluitertijden

Het 5-assige Body I.S. (Image Stabiliser) systeem compenseert het effect van cameratrillingen, zodat een langere sluitertijd van 5,5 stops mogelijk is. Gecombineerd met de 2-assige O.I.S. (Optical Image Stabiliser) in de speciale lenzen uit de LUMIX S-serie, verhoogt het Dual I.S.2-systeem het compensatieniveau tot wel 6 (!) stops. Op die manier worden de effecten van een groot aantal verschillende camerabewegingen bij het maken van foto- en video-opnames geëlimineerd. Perfect dus als je bijvoorbeeld 'savonds portretten wilt schieten bij weinig licht.

Face & Eye AF

Panasonic heeft de camera voorzien van Advanced Artificial Intelligence Technology, die mensen, katten, honden en vogels detecteert en zorgt voor een nog betere scherpstelling en AF tracking. Door vast te stellen wat het onderwerp is, helpt dit het systeem om op de bewegingspatronen te anticiperen en kan de autofocus het onderwerp volgen, zelfs als het zich met de rug naar de camera bevindt. Gezicht-, oog- en pupildetectie zorgen ervoor dat er goed wordt scherpgesteld bij portretten. Een modelshoot gaat een heel stuk vlotter als je er van verzekerd kan zijn dat de ogen altijd in focus zijn.

Bij snelbewegende onderwerpen kan de LUMIX S1R opnames maken bij 9 fps in AFS of 6 fps met continue autofocus. Met de modus 6K Photo kunnen bij 30 fps burstopnames worden vastgelegd als JPEG-bestanden van 18 megapixels. 4K Photo biedt de mogelijkheid om een reeks foto's te maken bij 30 of 60 fps met een resolutie van 8 megapixels. Handig als je rennende kinderen voor je lens hebt, of een huisdier dat maar niet stil wil zitten.

Robuust & Betrouwbaar

De meeste professionele camera body's die tegenwoordig uitkomen zijn weather sealed. En omdat de LUMIX S1R is ontwikkeld voor professionele fotografen, is de camera uiteraard bestand tegen zwaar/intensief gebruik. Hij heeft daarom een gegoten voor- en achterkant van een magnesiumlegering, en ook zijn alle naden en knoppen geseald. De camera is bestand tegen stof en spatwater en werkt bij temperaturen tot -10°C.

Twee geheugenkaartsleuven kunnen (tegelijkertijd) worden, een voor SD en een voor XQDmedia. Snelheid en betrouwbaardheid staan hierbij vooral in de aandacht. Het is mogelijk om de tweede kaart te gebruiken als kopie, of overloop wanneer de eerste kaart vol is geraakt. 

Meer informatie over de nieuwe Lumix S1R kan je hier vinden.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem