Zed Nelson - In This Land

Redactie DIGIFO... 1079 0
De Noorderlicht Fotogalerie brengt de internationale première van In This Land, het nieuwe project van gevierd documentaire fotograaf Zed Nelson over Israël. Op 1 februari opent de tentoonstelling waarin Zed Nelson de psyche onderzoekt van een volk dat leeft in de schaduw van een diepgeworteld conflict.

Sinds het ontstaan van de staat Israël in 1948 is het een land dat gevangen zit in een strijd om de bezetting en het bezit van land. De vele oorlogen en het bloedvergieten heeft de strijdende partijen, de Israëli’s en Palestijnen, ogenschijnlijk geen stap dichterbij elkaar gebracht.

Zed Nelson poogt met In This Land de psyche van het eigentijdse Israël te doorgronden. In een tweetal reizen maakte hij beelden die als tegenwicht dienen voor de stortvloed aan overbekende foto’s van stenengooiende Palestijnse jongeren met hoofddoeken en bewapende militante Israëlische kolonisten.

Zed Nelson

‘Tijdens mijn eerste reis trok ik langs de gehele land- en zeegrens van Israël. Ik zocht daarbij antwoord op de vraag of Israël niet alleen een land is dat door zijn grenzen wordt gedefinieerd maar ook een volk is dat onder een constante staat van beleg lijkt te leven. In mijn tweede serie stones die ook deel uitmaakt van de tentoonstelling sta ik stil bij Israëls onwrikbare overtuiging dat zijn identiteit verankerd is in het land zelf; het verleden, heden en de toekomst van het Israëlische volk zijn onlosmakelijk verbonden met de rotsachtige grond onder hun voeten. Deze schijnbaar onschuldige objecten, verzameld op plekken met een diepe sociale, religieuze and militaire betekenis – waaronder plaatsen van delict, terreur en moord – dragen de littekens uit de geschiedenis met zich mee. Ze wijzen ons op de conflicten uit het verleden en de toekomst, de triomfen en tragedies.’

Samen met landschappen, gemaakt onder het felle Israëlisch licht, schetst Zed Nelson een geladen maar verstild beeld dat oproept tot reflectie en contemplatie, om zo de complexe krachten van geloof, geschiedenis, angst en wraak te onthullen.
Het conflict mag dan inkt- en inktzwart zijn, een oplossing ligt niet in een zwart-witte stellingname.

Opening op vrijdag 1 februari om 17.00 uur door filmmaker Esther Hertog. De visueel antropologe won tijdens het IDFA 2012 twee prijzen voor haar documentaire Soldier on the Roof, over de absurditeit van het dagelijks leven in de joodse nederzetting in Hebron.

Informatie

  • In This Land
  • Zed Nelson
  • 2 februari – 17 maart
  • Noorderlicht Fotogalerie
  • Akerkhof 12, 9711 Groningen
  • Geopend wo – zo, 12 -18 uur
  • Toegang gratis
  • www.noorderlicht.com
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie