Huis Marseille toont werk van vier fotografes

Christel de Wolff 2371 0
Nog tot en met 2 juni te zien in Huis Marseille: de tentoonstelling Futures Past & Present. De expositie toont het werk van vier vrouwelijke fotografen: Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris. Hun afzonderlijke geschiedenissen staan in principe los van elkaar, maar ze hebben ook iets gemeen. Het gaat om vier fotografen met een groot talent, van wie de opkomst – of ondergang – van hun carrière wordt bepaald door bijzondere factoren.

De factoren variëren van persoonlijke omstandigheden tot de invloed van het lot en plaats en tijd van geboorte. Wat deze vier fotografen verder verbindt, is hun grote talent om een direct engagement met hun onderwerp aan te gaan, dat zich vooral uit in hun portretten. Hun modellen worden geportretteerd in hun kracht en waarde, en met het subtiele onderscheid van hun persoonlijkheid. Dat deze fotografen dat zo goed kunnen heeft misschien te maken met het feit dat ze vrouw zijn. Zoals Van Balen ooit zei: ‘Ik denk dat onze betrokkenheid daarmee wel heeft te maken. Mannen komen in de regel hun onderwerp niet zó na als wij, het zou ze in elk geval veel meer moeite kosten.’

Vier fotografes, vier levens

Céline van Balen en Esther Kroon maakten deel uit van een generatie Nederlandse fotografen die begin jaren negentig van de vorige eeuw in de kunstwereld internationale bekendheid kreeg. Van beiden werd de carrière voortijdig afgebroken. Helga Paris werd in 1938 geboren in Gollnow, Pommeren, het huidige Goleniow in Polen. Haar bijzondere oeuvre was als gevolg van de Koude Oorlog lange tijd nauwelijks bekend aan de westzijde van het IJzeren Gordijn. Nu zij op leeftijd is, krijgt haar werk voor het eerst buiten Duitsland de aandacht die het verdient. Van de veelbelovende jonge Deense fotografe Julie Greve wordt in Futures Past & Present onder meer het afstudeerwerk getoond, dat zich onderscheidt door een bijzondere kwaliteit. In haar werk toont Julie Greve een talent voor het maken van portretten dat zich kan meten met dat van Céline van Balen, Esther Kroon en Helga Paris.

Bathers, 2018 © Julie Greve

Futures Past & Present in Huis Marseille

De tentoonstelling Futures Past & Present zal van 9 maart tot en met 2 juni te zien zijn in Huis Marseille. Je vind het museum voor fotografie aan de keizersgracht 401 te Amsterdam. Tickets kosten € 9,-. Voor studenten, 65+'ers, CJP- en Rembrandtpashouders geldt een gereduceerd tarief. Bezoekers in het bezit van onder meer Museumkaart- of I Amsterdam City Card kunnen gratis naar binnen.  Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend tussen 11:00 en 18:00 met uitzondering van 27 april.

Meer informatie over deze en toekomstige exposities in Huis Marseille vind je op de website

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel