De laatste aanvulling op de Xeen lijn: twee nieuwe compacte en lichtgewicht professionele XEEN objectieven

XEEN CF cine range uitgebreid met 16mm en 35mm

Marjon van den Ende 729 0
XEEN introduceert twee nieuwe compacte en lichtgewicht professionele objectieven: de XEEN CF 16mm T2.6 en een XEEN 35mm T2.0 voor het PL-, Canon EF- en Sony E-bajonet.

Hiermee is de XEEN CF line-up nu met vijf objectieven compleet

De gehele XEEN CF cine lijn bestaat nu uit de meest gebruikte brandpuntsafstanden: 16mm T2.6, 24mm T1.5, 35mm T1.5, 50mm T1.5 en de 85mm T1.5.De huidige XEEN CF en XEEN cine prime objectieven die speciaal voor video en cinematografie ontwikkeld zijn, werden door Samyang in 2015 geïntroduceerd. Samyang Optics is een wereldwijd optisch bedrijf met meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van optische technologie. De populaire XEEN lijn heeft ondertussen de wereldwijde imaging markt verrijkt met exceptionele beeldkwaliteit dankzij de beste optische precisietechnologie en unieke Samyang coatings. Met deze laatste aanvulling van de geheel nieuwe XEEN CF lijn legt Samyang de lat voor professionele cine objectieven weer een stuk hoger.

Innovaties die een nieuwe trend in de filmwereld creëren

Nadat het professionele cinematografie merk XEEN in 2015 geïntroduceerd werd, heeft het XEEN-team verschillende meetings gehad met cinematografen van over de hele wereld. Uit deze gesprekken bleek dat de vraag naar kleinere en lichtere apparatuur sterk steeg. De uitdaging was dat het basismateriaal, staal, moest worden vervangen. Het XEEN ontwerpteam koos voor carbon/koolstofvezel. Dit materiaal wordt veel gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, de autoindustrie en sportartikelen vanwege zijn lichte gewicht en stevigheid, maar wordt bijna nooit gebruikt voor precisieapparatuur omdat het lastig te bewerken is. 'Het innoveren was begonnen!' Om een geschikte koolstofvezel te vinden, was een ‘out-of-the-box’ benadering nodig. 'Het vormen van deze delicate vezel in een bepaalde vorm en grootte voor de verschillende glaselementen vergde maanden, zelfs voor de R&D ingenieurs met decennia lange ervaring,' aldus de XEEN Product Development Manager. Ook waren de kosten van het premium product een obstakel wat overwonnen moest worden, zodat de objectieven voor zowel befaamde, als beginnende, filmers toegankelijk zouden zijn.

Karakteristieke XEEN CF Look & Feel in 8K

Vice President van de American Society of Cinematographers Bill Bennet zei over de nieuwe XEEN CF objectieven het volgende: 'De nieuwe XEEN CF objectieven geven gezichten zeer natuurgetrouw weer, met prachtige zachte en subtiele kleurverlopen.' Met 8K video support en de unieke X-coating technologie worden reflecties effectief gecontroleerd, waardoor een onderscheidende en dramatische look gecreëerd wordt. De objectieven geven een boterzachte en dromerige bokeh als ze bij open diafragma gebruikt worden, en worden haarscherp wanneer er iets wordt gediafragmeerd. Hierdoor kan een regisseur de delicate emotie van de acteurs overbrengen en een scene vol details weergeven.

Kenmerken XEEN CF objectieven:

 • Maximaal diafragma van T1.5 en T2.6 waardoor filmen bij weinig licht mogelijk is en je de volledige controle hebt over scherptediepte.
 • Geschikt voor hoge resolutie beeldsensoren dankzij de beeldcirkel van 43,3mm.
 • De X-coating levert een unieke look door de controle over interne reflecties. Dit levert expressieve opnamen.
 • 11 diafragmabladen garanderen een prachtige, circulaire bokeh.
 • De behuizing van koolstofvezel maakt het objectief licht en sterk.
 • De Ø95mm van de objectieven maakt ze geschikt voor gebruik met matte boxes.
 • Beschikbaar met PL- Canon EF- en Sony E-vatting.
 • De verbeterde afstand- en diafragmaschalen op de XEEN CF objectieven gebruiken nu een beter leesbaar font dan voorheen en zijn aangebracht met een fluorescerende verf. Hierdoor kunnen de meest noodzakelijk diafragma- en afstandswaarden, onder alle lichtomstandigheden goed en duidelijk gezien worden.
 • Alle scherpstel- en diafragmaringen zitten op dezelfde hoogte bij alle vijf de XEEN CF objectieven zodat ze verwisseld kunnen worden zonder dat de rig en het follow focus systeem aangepast hoeft te worden.
 • Alle objectieven hebben een scherpstelslag van maar liefst 200 graden waardoor de scherpte zeer precies gecontroleerd kan worden.
 • Doordat de afstandsschaal aan beide zijden van het objectief te zien is, kan de scherpstelling en ingestelde afstand makkelijk gecontroleerd én bedient worden.

Informatie over beschikbaarheid

De XEEN CF objectieven range bestaat uit vijf verschillende vastebrandpuntsafstanden die het meest gebruikt worden in filmproducties. De XEEN CF 24mm, 50mm en 85mm zijn al een tijdje leverbaar en de nieuwe XEEN CF 16mm en 35mm objectieven zullen vanaf begin maart te koop zijn. De XEEN CF 16mm, 24mm, 35mm, 50mm en de 85mm hebben een gelijke adviesverkoopprijs van €2299,99 incl. B.T.W. per stuk.

Een actueel overzicht van erkende XEEN dealers is te vinden op: www.samyangbenelux.com/dealers