Primeur

Sneak preview: XEEN CF objectieven met carbon behuizing

Christel de Wolff 758 0
Een primeur van wereldformaat. Transcontinenta BV introduceert met de XEEN CF range een geheel nieuwe lijn van cine-objectieven.

De XEEN CF range zal in 2020 uit vijf objectieven bestaan van ultragroothoek tot korte tele, en nu zijn de eerste geïntroduceerd: een 24, 50 en 85mm.

XEEN CF objectieven van carbon

De nieuw ontworpen XEEN CF objectieven zijn de eerste full frame cine-objectieven die gemaaktzijn met koolstofvezel, carbon, in de behuizing. Dit materiaal is lichter dan metaal, maar ook veel steviger. Zo kan XEEN CF de trend van lichtgewicht apparatuur volgen, zonder in te leveren op kwaliteit. Daarnaast geeft het carbon de objectieven ook een luxueuze uitstraling.

Kenmerken XEEN CF objectieven

  • Het 24mm x 36mm negatief formaat maakt XEEN CF objectieven niet alleen inzetbaar met full  frame 8K camera's, maar ook met Super 35, APS-C en APS-H format camera's. De XEEN CF objectieven zijn verkrijgbaar in drie verschillende vattingen: PL, EF en E mount.
  • Alle scherpstel- en driafragmaringen zitten op dezelfde hoogte bij alle XEEN CF objectieven zodat ze verwisseld kunnen worden zonder dat de rig en het follow focus systeem aangepast hoeft te worden. Ok zijn de diafragma- en scherpstelring iets dikker uitgevoerd dan bij de huidige XEEN range voor en betere hanteerbaarheid en controle.
  • De duurzame carbon behuizing van de XEEN CF is niet alleen 60% kleiner dan bij de huidige XEEN objectieven, maar beschermd bij intensief gebruik ook het. Ook het gewicht is door het gebruik van carbon zo’n 70-80% minder dan bij de huidige  XEEN objectieven.
  • De lichtsterke T-waarde is een ander belangrijk kenmerk van de XEEN CF cine-objectieven. Deze objectieven leveren een betrouwbare en extreem hoge kwaliteit videobeelden met een hoog contrast en indrukwekkende kleuren, zelfs onder minder dan optimale lichtomstandigheden.
  • De verbeterde afstand- en diafragmaschalen op de XEEN CF objectieven gebruiken nu een andere font dan voorheen en zijn aangebracht met een fluorescerende verf. Hierdoor kunnen de meest noodzakelijk diafragma- en afstandswaarden, onder alle omstandigheden goed en duidelijk gezien worden.

Prijs en beschikbaarheid

De XEEN CF 24mm, 50mm en 85mm zullen vanaf eind oktober te koop zijn. In de eerste helft van 2020 zullen daar de 16mm en 35mm bij komen. De XEEN CF 24mm, 50mm en 85mm hebben een adviesverkoopprijs van € 2.299,99

Sneak preview

Hoewel de objectieven pas in de eerste helft van 2020 zullen verschijnen, kreeg David Lambot vast de kans de objectieven te testen op zijn BMPCC4K-camera. Bekijk onderstaande video in 4K en ervaar de verbluffende scherpte!

 

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel