Foto's gestolen: wat nu?

Wat je moet doen als je foto’s worden gestolen

Eefke Burg 3180
Als je foto’s online staan krijg je er hoe dan ook mee te maken: jouw foto’s worden gestolen en gebruikt voor een ander doel dan waarvoor ze bedoeld zijn. Sommige mensen begrijpen auteursrecht niet: de foto’s staan toch op internet, dus je mag ze toch onbeperkt gebruiken? Ze hebben het bij het verkeerde eind. Nog erger zijn bedrijven die afbeeldingen stelen voor commerciële doeleinden en dit doen om hun eigen producten te verkopen. Wat doe je ertegen? Je leest het hier.

Lees meer: Star Trek logo gevonden op Mars

Hoe weet je of jouw foto’s zijn gestolen?

Je kan elke willekeurige afbeelding opzoeken in Google door deze up te loaden en te kijken waar deze allemaal wordt gebruikt. Dit is een coole functie van Google, maar ongelofelijk tijdrovend. Als je een heel bibliotheek vol afbeeldingen hebt kost dit je meer tijd dan dat je voor ogen ziet. Er zijn gelukkig sites die je hierbij helpen. Voorbeelden van goede services zijn Pixray, Pixsy of Copytrack. Dit zijn beeldtrackingservicewebsites die niet alleen je gestolen foto's vinden, maar ook een claim indienen wegens inbreuk op auteursrechten en hiervoor namens jou een schadevergoeding eisen.

Lees meer: Griezelig realistische deepfakes van bekende personen

Dit maakt het vinden van gestolen foto's een stuk simpeler en neemt ook al het werk daarna uit handen. Vaak is het uploaden van foto's gratis en wordt er alleen een fee berekent op het moment dat er een juridische zaak gestart wordt. Goed om te weten dat als je veel productfotografie maakt, je wel eens te maken kan krijgen met andere soorten regelingen: veel productfotografie valt namelijk niet onder auteursrecht.

Veel voorkomende auteursrechtinbreuken

De meeste auteursinbreuken worden gedaan door zogenaamde scraperwebsites. Dit zijn websites die content van andere websites crawlen, zoals bijvoorbeeld Pinterest en deze vervolgens op de eigen website weergeven.

Mijn foto’s zijn gestolen – wat nu?

Wat moet je doen als je ziet dat je foto’s zijn gestolen? Als je ziet dat je foto’s zijn gestolen, dan kan je een zogenaamd DMC Takedown notice indienen: een verzoek om de inhoud van de website te verwijderen. DMCA staat voor Digital Millenium Copyright Act. Ook is het mogelijk om een claim in te dienen om financiële compensatie te krijgen. Het makkelijkst kan je een claim indienen via een beeldtrackingsservice, maar er zijn ook advocaten gespecialiseerd in auteursrecht waarbij je dit zou kunnen regelen.

Heb jij er ooit mee te maken gehad dat jouw foto’s zijn gestolen? En hoe ben je hiermee om gegaan? Deel je ervaringen in de comments.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke