Wat is moiré en hoe verwijder je het in Lightroom?

Christel de Wolff 928 0
Wat zijn die gekke strepen die over dat mooie gehaakte jurkje lopen op de foto? En waarom trilt het pak van de nieuwslezer op tv zo? Je noemt het moiré. Hoe werkt het en hoe kom je er vanaf?

Moiré ontstaat als patronen van lijnen over elkaar heen worden gelegd (of geprojecteerd) in een iets van elkaar afwijkende hoek. Op televisie ontstaat een moiré als patronen van bijvoorbeeld kleding gaan interfereren met de lijnen van het beeldscherm. In digitale fotografie net zo. De manier waarop de pixels zijn geordend op de sensor kunnen gaan werken met het te fotograferen beeld. Door je camera een stukje te kantelen, kun je de moiré aanpassen en in sommige gevallen zelfs helemaal weghalen.

Moiré verminderen door anti-aliasing filter

Natuurlijk springen camerafabrikanten ook in op het fenomeen moiré en doen ze er alles aan om het te verminderen.  Om moiré te verminderen (of verwijderen) is een speciaal anti-aliasing filter in de meeste camera’s geplaatst. Dit is echter niet zonder risico, als het filter namelijk te sterk is, gaat dit ten koste van de beeldscherpte. Sommige fabrikanten kiezen er dan voor om scherpte voorop te stellen en laten het anti-aliasing filter, of een gedeelte ervan, weg.

Moiré verwijderen in Lightroom

Zit je na allerlei trucjes nog steeds met moiré in je foto? Dan kun je die alsnog te lijf gaan in de nabewerking. Tony Northrup laat zien hoe je van de rare lijn- of cirkelpatronen af kunt komen in Adobe Lightroom.

Lees ook: Algemene principes, jpg- en RAW-verscherping

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel