Thema en eerste namen Fotofestival Schiedam

Christel de Wolff 581 0
Van 18 tot en met 28 oktober vindt Fotofestival Schiedam plaats. De zesde editie van het fotofestival wordt gepresenteerd in diverse culturele instellingen in het historisch centrum van Schiedam. Ook zijn er exposities op bijzondere locaties: monumentaal en industrieel erfgoed zoals de Sint Janskerk, windmolen de Kameel, en de voormalige bioscoop het Monopole

Fotofestival Schiedam 2018

Met het thema Re: Search presenteert Fotofestival Schiedam een staalkaart aan eigenzinnige beeldmakers, die in al hun verwondering en obsessieve experimenteerdrift verschillende werelden bevragen. Daarmee toont het festival fotografie als onderzoeksmiddel, methodiek of experiment, maar vooral als zoektocht om tot wezenlijke ontdekkingen te komen.

Thema Re: Search

Dit jaar markeert het thema van Fotofestival Schiedam de zoektocht naar de rol van de fotograaf als hervormer van ons wereldbeeld én biedt het raakvlakken hoe fotografie in andere onderzoeksdisciplines wordt toegepast. Lana Mesić en Florian Amoser gebruiken de camera als onderzoeksinstrument om ruimtelijke experimenten als visuele werkelijkheid te presenteren. Historisch onderzoek wordt getoond met Objectief Nederland 1974–2017 van Reinjan Mulder en Cleo Wächter, een tijdsdocument over het Nederlandse landschap dat tegelijkertijd fotografie als kunstvorm en bron van wetenschap bevraagd. George Selley, geselecteerd uit de ‘open call’ van het festival, speelt met beeldmateriaal en CIA- archieven en becommentarieert daarmee o.a. de invloed van de United Fruit corporatie in de Guatemalteekse politieke geschiedenis.


Ook het onderzoek tussen de innerlijke belevingswereld en actuele maatschappelijke thema’s staan centraal zoals Lena Kunz’s indringende portretten van kinderloze vrouwen die zorgdragen voor artificiële babys en Marijn Kuijper’s zoektocht naar zijn identiteit in relatie tot zijn overleden vader. Nikon’s Small World tenslotte, biedt een venster naar een microscopisch universum, een wereld waar we niet dagelijks bij stilstaan. Deze buitententoonstelling biedt een selectie van microfoto’s uit deze jaarlijkse wedstrijd, bedoeld om de inspanningen van fotomicrografen, werkzaam in de meest uiteenlopende wetenschappelijke disciplines, te erkennen.

Bijzondere samenwerkingen tijdens Fotofestival Schiedam

Op kunstacademies wordt steeds meer nadruk gelegd op uniciteit. Studenten ontwikkelen hun eigen onderzoeksmethodes en experimenteren met technieken waarmee de grenzen van het beeldverhaal worden opgezocht. Fotografiestudenten van de Willem de Kooning Academie stellen gedurende drie weken een tentoonstelling samen, waarbij het niet alleen draait om het eindresultaat, maar waar juist het onderzoeksproces belicht wordt. Alumni aan de Schie biedt aan recent afgestudeerden een podium hoe zij de toekomst van de fotografie zien. Fotograaf Khalid Amakran tenslotte, trok in opdracht van het festival intensief op met Schiedamse jongeren en legde zo het contrast vast tussen hun thuis- en de buitenwereld. Dit werk wordt getoond tijdens de tentoonstelling Familie dat op 13 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam opent.

Meer informatie via de website van Fotofestival Schiedam.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel