Paolo Pellegrin / Magnum Photos 

Bezoek het Fotofestival Schiedam!

Christel de Wolff 2028 0
Van 3 tot 20 september zijn de bijzondere exposities van Fotofestival Schiedam te bezoeken. Het festival neemt je mee op reis door een breed scala aan hedendaagse fotografie. Met het thema ‘Transities’ wordt er stilgestaan bij alle veranderingen in de wereld van nu. Een foto is een momentopname en zegt vaak meer dan duizend woorden. Vooral dit jaar wordt er geschiedenis geschreven.

Verwacht een verfrissend programma met zowel jong (digitaal) talent als grote, gevestigde namen in de fotografiewereld.

De wereld in transitie

2020 is een jaar waarin een hoop gebeurt. Een jaar van belangrijke veranderingen in de wereld, die goed moeten worden gedocumenteerd. Daarnaast lijken de verschillen tussen arm en rijk lijken steeds groter te worden, terwijl verschillende culturen en tradities elkaar op allerlei manieren beïnvloeden. Gesprekken over verschillende extremen worden gevoerd en meningen worden vanuit allerlei invalshoeken geuit. De hedendaagse transities, zoals veroorzaakt door de COVID-19-crisis, de Brexit en de Black Lives Matter beweging komen onder andere aan bod in deze editie van het Fotofestival Schiedam. Kortom: Fotografie is een momentopname die laat zien dat de wereld nooit stil blijft staan.Philippe Halsman / Magnum Photos 

Programma

De zevende editie van het festival kenmerkt zich door de verfrissende combinatie van verschillende genres binnen de fotografie. Verwacht een vooruitstrevende manier van exposeren met een mix van nationaal, internationaal, opkomende en wereldberoemde namen. 

Dit jaar exposeert Fotofestival Schiedam onder andere Magnum Photos, een collectief van grote namen zoals Elliott Erwitt, Martin Parr, Paolo Pellegrin, Philippe Halsman, Steve McCurry en Bruce Gilden. Daarnaast zal een verzameling foto’s van beeldend kunstenaar Sarah Maple worden getoond, die de taal van de Brexit-campagne kritisch bevraagd. Ook Ilvy Njiokiktjien, die de 1e prijs van de Zilveren Camera 2019 in Storytelling won met haar project ‘Born free’ is te zien met haar tentoonstelling ‘Mandela’s Generation of Hope’. Verder worden de winnaars van de ‘Open Call’ worden bekend gemaakt en er wordt Instagram talent geëxposeerd die een kijkje geeft in de wereld van digitale kunst.   Bruce Gilden / Magnum Photos

Corona proof

Het Fotofestival vindt plaats op een bijzondere locatie in het historische stadscentrum van Schiedam. De exposities zijn te zien op het Dirkzwager Terrein, in een enorme loods van meer dan 1600m2. Door de grote ruimte, de extra genomen maatregelen en de aangepaste looproute is het festival veilig te bezoeken.

Het festival wordt gehouden in de weekenden van 4 t/m 20 september. Op vrijdagen van 10:00-20:00, op zaterdag en zondag van 10:00-18:00.

Info: fotofestivalschiedam.nl

HeaderfotoPaolo Pellegrin / Magnum Photos 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel