Too much?

Sharp toont compacte 8K camera

Siem van Woerkom 577 0
Sharp zet met hun nieuwe Sharp 8K camera een grote stap richting hun visie voor MFT.

Sharp toont 8K camera

Na een eerdere teaser (die uitliep in een pre-aankondiging) is de kogel nu dan eindelijk door de kerk en hebben we een beeld van Sharp's nieuwe 8K camera. 

De 8K camera heeft een micro four thirds sensor en is in staat (de naam verklapt het al) om in 8K resolutie (7680×4320) te filmen. Dit is mogelijk in 30fps met H.265 compressie (Sharp geeft aan via firmware te werken aan de snellere 60fps mogelijkheid). De camera zal werken met UHS-II SD kaarten voor het grote dataverkeer. 8K footage filmen neemt namelijk aardig wat ruimte in beslag.

(beeld: Youtube kinotika)

Ervaringen

In de bovenstaande video wordt er met een prototype geschoten in Las Vegas. Wat er vooral opvalt tussen de bevindingen is de realisatie dat er geen sensor van een ander merk is gebruikt, iets dat we vaak zien bij MFT camera's. Sharp heeft een eigen sensor ontwikkeld om er zeker van te zijn dat het filmen in 8K -10bit mogelijk is. 

Daarnaast wordt er gesproken over het enorme (wentelbare) scherm op de achterkant van de camera. Het scherm is 5.5 inch groot, ongeveer hetzelfde formaat als een iPhone 7/8 plus. Naast de overduidelijke voordelen zoals meer detail en een fijnere touch-interface, is een ander voordeel het scherpstellen van de camera. Bij een scherm van dit formaat is alles zo goed te zien dat er bijna gewerkt kan worden zonder focus peaking!

Toch zijn previews tot nu toe skeptisch. De grootste hamvraag is of mensen al klaar zijn om met 8K te werken. Het lijkt nog maar een paar jaar sinds mensen een goede 4K work-flow hebben ontwikkeld. Zodra een review exemplaar beschikbaar is zullen we echter pas meer weten. 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem