Artistiek naakt van Lucien Clergue

Prachtige naaktfotografie van Franse tijdsgenoot van Picasso

Christel de Wolff 7174 0

Het naaktfotografie werk van fotograaf Lucien Clergue valt op door het gebruik van contrast en lichtval, op het decor van prachtige vrouwenlichamen.

Naaktfotografie, taboe of kunstvorm?

In een tijd waarin we te pas en te onpas te maken krijgen met censuur, kan het bevrijdend zijn om te zien dat er toch ook nog steeds fotografen zijn die het naakte lichaam gebruiken als canvas voor prachtige lichtval en interessante composities. Het wordt steeds lastiger om hen een podium te bieden omdat de grote social media kanalen - Facebook en Instagram - steeds verder gaan in het weren van naaktbeelden en andere onderwerpen welke als aanstootgevend kunnen worden beschouwd. Natuurlijk zitten wij ook niet te wachten op ongemakkelijke en ongepaste beelden wanneer wij scrollen voor inspiratie, maar door dit extreme beleid missen we wel prachtige werken waarbij naakt op artistieke manieren worden ingezet. Wil je meer weten over het beleid van Facebook en Instagram (van dezelfde eigenaar) en wat dat voor jou als fotograaf kan betekenen? Lees dan dit artikel:

Naaktbeelden van Lucien Clergue

Het werk van de Franse fotograaf Lucien Clergue is diep geworteld in zijn geboortestad Arles. Toen hij als jongen in de naoorlogse Provence een camera oppakte, nam hij een andere route dan andere kunstenaars van zijn generatie. Hij richtte zijn camera op het puin van de verwoeste steden in Frankrijk na de oorlog, waarbij hij zich vaak bevond in slechte lichtsomstandigheden van donkere, vernietigde huizen - paralellen met het huidige urbexfotografie zijn onoverkomelijk. Naast zijn scènes van de stad bevat zijn oeuvre indringende beelden van leeftijdsgenoten als Pablo Picasso en andere iconische figuren in het zuiden van Frankrijk. 

Lees ook: Artistiek naakt & boudoir: hoe vind je een naaktmodel?

Naaktfotografie aan het strand en abstracte beelden

Het zijn echter zijn artistieke naaktbeelden waar hij zijn faam mee verwierf. In de zwart-wit beelden zien we vrouwenlichamen zonder gezicht. Dit maakt hen anoniem en geeft een prikkelende focus aan de composities. De subtiele erotiek en sensualiteit van zijn strandtaferelen worden afgewisseld door meer abstracte vormen in zijn Nu Zebre-serie die de handtekening van de kunstenaar zijn geworden.

Bekijk het werk van Lucien Clerque hier.

Meer naaktfotografie inspiratie in DIGIFOTO Magazine

Regelmatig geven wij een podium aan het genre naaktfotografie. 

Lees ook: De mooiste naaktfotografie door onze lezers

Headerbeeld: John Rocha, via Pexels.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel