Op reis fotos backuppen zonder computer

Amy Schutte 566 0
Of je nu gaat backpacken in de bergen, of een resort hebt geboekt in de Caribbean: op elke reis ben je gelimiteerd als het gaat om bagage en het gewicht daarvan.

Als fotografen hebben we daar best last van, want fotografie apparatuur neemt ruimte in beslag en weegt het nodige. Natuurlijk kun je je aanpassen. Je kunt een kleinere camera meenemen op reis, zoals een compact- of systeemcamera. Ook kun je je keuze in objectieven beperken. Maar hoe zit het met je laptop: je moet immers backups van je foto’s kunnen maken, en je foto’s tussendoor bekijken om te zien wat je hebt gemaakt.

Bagage limiet

Een laptop is relatief zwaar en onhandig groot. Bovendien zijn ze kwetsbaar, dus op ruig terrein zul je extra voorzichtig moeten zijn. Het handigste zou dus zijn om het apparaat gewoon lekker thuis te laten. Maar hoe zit het dan met je foto’s? Wat als je kaarten vol raken? Bovendien wil je niet op één paard wedden, het maken van backups is toch echt ook wenselijk.

Spreid je kansen

Sowieso is het een goed idee om verschillende geheugenkaarten mee te nemen op reis, en deze te roteren. Zo ben je niet in één klap al je foto’s kwijt, mocht een kaart de geest geven. Bovendien is het een goed idee om ze niet op één plek te bewaren, maar je kansen te spreiden. Mocht er iets met je tas gebeuren, dan heb je wellicht in een andere tas nog een gedeelte van je kaarten.

Backup

Maar het liefst spreid je natuurlijk je kansen door je foto’s op meerdere plaatsen op te slaan. Gelukkig zijn er andere manieren om dit te doen, zonder laptop of computer. Er zijn een aantal devices op de markt die je helpen met het managen van (foto)bestanden, zonder dat er een computer aan te pas komt.

Opslaan op harde schijf

Er zijn externe harde schijven verkrijgbaar, zoals de WD My Passport Wireless,  waar je je tablet, telefoon of sd kaart op kunt aansluiten zonder computer. Het apparaat maakt een eigen Wifi netwerk, waardoor je gemakkelijk backups kunt maken. Via je telefoon of ipad (een stuk minder groot en minder zwaar) kun je je bestanden bekijken. Sommige modellen functioneren ook nog eens als powerbank, wat op reis vaak erg hanig is. Dit soort apparaten zijn niet goedkoop, maar wel ongelofelijk functioneel.

Opslaan op ander device

Je kunt je foto’s ook opslaan op een ander device, zoals je laptop, een externe schijf of een flashdrive. Hiervoor heb je apparaatjes als de Verbatim MediaShare, die ook een eigen wifi netwerk creeren om de apparaten aan elkaar te verbinden. Ook zitten er diverse aansluitingen op het apparaat, zoals een SD slot en verschillende usb aansluitingen. Door een app op je telefoon of Ipad te installeren, heb je toegang tot je bestanden. Het voordeel is dat bijvoorbeeld flashdrives erg sterk zijn, wat op reis een bonus is. Het is dus gemakkelijk om je foto’s te kopiëren en een extra backup te maken. Deze apparaten slaan geen bestanden op, maar zijn dan ook een stuk voordeliger (rond 40 euro). Bovendien functioneren de meesten ook als powerbank.

Als reiziger is enige flexibiliteit vereist. Neem je geen laptop mee, dan is het aan te raden om een tablet of een smartphone mee te nemen. Zo kun je toch je foto’s bekijken en eventueel direct delen. Handig!

Lees ook: Ga op reis met Nordic Vision Fotoreizen


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy