Review: Synology DS218play

Review: Synology DS218play

Jasper van Bladel 4390 0
Goede en veilige opslag is cruciaal voor een fotograaf of filmer. Een NAS kan een uitkomst zijn. We hebben een van de nieuwe modellen van Synology voor jullie bekeken: de Synology DS218play.

Als fotografen en filmers zijn we vooral bezig met het maken van mooie foto’s en video’s. Onze camera, objectieven en accessoires zijn in dat opzicht erg belangrijk. Toch zou ook opslag en een soepele workflow een belangrijk aspect binnen ons werk moeten zijn.

Er zijn maar weinig zaken zo belangrijk als goede opslag. Je bent trots op je foto’s en wilt ze niet kwijt, daarom is het zaak om ze op een veilige plek op te slaan. Natuurlijk is dat niet één plek, want zoals jullie weten is één back-up géén back-up. Een NAS kan dan een goede aanvulling zijn op de harde schijf van de computer waar je foto’s nu te vinden zijn.

Onderweg

Naast veiligheid zijn er nog meer redenen te bedenken waarom het aanschaffen van een NAS geen slecht idee is. Tegenwoordig wil je namelijk ook bij je foto’s en bestanden kunnen als je niet thuis achter de computer zit. Een NAS zorgt ervoor dat je bestanden veilig en centraal opgeslagen staan en dat je er heel eenvoudig bij kunt komen.

We hebben een van de nieuwe modellen van Synology voor jullie bekeken: de Synology DS218play. Dit is een NAS met plek voor twee harde schijven, een 64-bit Quad-core processor met 1.4 GHz en 1 GB systeemgeheugen. De NAS is bescheiden van formaat en afgewerkt in donkergrijs mat kunststof. Het systeem maakt een degelijke en ingetogen chique indruk.  

Installatie

De NAS is eenvoudig om te installeren. Je plaatst één of twee harde schijven, verbindt de NAS met het lichtnet en je netwerk, waarna je via een device de installatie kunt vervolgen op de computer.

Als de installatie is voltooid kom je terecht in de overzichtelijke user-interface van Synology. Dit besturingssysteem heet DSM en kom je op elke Synology-NAS tegen. Het systeem is duidelijk en overzichtelijk zodat je snel de weg weet. Via File Station kom je bij het mappensysteem van de NAS uit, dat je natuurlijk naar persoonlijke smaak en voorkeur in kunt richten.

In de praktijk

De Synology DS218play is bedoeld voor mensen die graag multimediaal werken. Foto’s, video’s en muziek delen en streamen is eenvoudig via intuïtieve webgestuurde interfaces.  Zo kun je al je bestanden, foto’s en video’s ook onderweg en op elk gewenst device tevoorschijn toveren en delen met anderen. Heel erg handig als je bij een kennis, vriend, klant of potentiele klant bent.

In het besturingssysteem vind je diverse pakketten waarmee je bestanden gemakkelijk kunt ordenen, bekijken en delen, zoals Photo Station, Video Station en Music Station. Zo houd je alle content geordend en overzichtelijk bij elkaar in afzonderlijke albums. Foto’s worden snel en mooi weergegeven binnen Photo Station. Ook kun je snel bij achterliggende informatie zoals de EXIF-data. Ook kun je foto’s en albums delen, ordenen en beoordelen.  

On the go

Eén van de grote voordelen van een NAS is dat je de bestanden overal kunt bekijken. Of je nu in de trein zit, op vakantie naast het zwembad ligt of tijdens een shoot de klant eerder geschoten beelden wilt laten zien, het kan allemaal. Bestanden die op de Synology DS218play opgeslagen staan kun je eenvoudig via je mobiele device bereiken. Zo kun je daar bijvoorbeeld de apps DS File, DS Photo of DS Video voor gebruiken. In die apps kun je bestanden bekijken, delen en eventueel kopiëren naar je smartphone of tablet. Verbinding maken met deze apps gaat kinderlijk eenvoudig en is binnen een mum van tijd gebeurd.

Streamen

De DS218play is volledig uitgerust voor het bekijken en streamen van mediabestanden onderweg. Zo is de NAS prima geschikt voor 4K-videostreaming. Ook ondersteunt de NAS 4K-live transcodering via Video Station en DS Video, zodat je 4K-beelden overal en op elk device te bekijken zijn. Handig!

Conclusie

De Synology DS218play is een compacte NAS die ruim voldoende opties biedt voor de fotograaf en filmer die zijn of haar bestanden graag veilig bewaart en die bestanden graag overal wil kunnen bereiken en bekijken. Daarnaast is deze NAS extra interessant voor als je graag 4K-content wil streamen op allerlei devices. Installatie is eenvoudig en het besturingssysteem werkt fijn en is overzichtelijk. De mogelijkheden om de NAS te personaliseren zijn groot en het hele ecosysteem rondom de Synology-NAS is van hoog niveau. 

Specificaties

  • Max. aantal schijven: 2
  • Max. opslagcapaciteit: 24 TB (2 x 12 TB)
  • Processor: Realtek RTD1296 64-bit Quad Core 1.4 GHz
  • Geheugen: 1GB DDR4
  • Interface: Ethernet
  • Afmetingen: 165 mm x 100 mm x 225.5 mm
  • Garantie: 2 jaar

Prijs: € 236 (zonder schijven)
Info: Synology

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper