Backup maken zonder computer?

Redactie DIGIFOTO Pro 8007

Backup maken - Thuis is jouw workflow van alle gemakken voorzien, op reis ben je gelimiteerd als het gaat om bagage en het gewicht daarvan. Dan is het logisch om concessies te doen, maar je laat in geen geval je laptop thuis, of wel? In dit artikel wordt uitgelegd dat je wel degelijk een veilige backup van je foto's kunt maken, ook zonder een computer.

Backup Maken

Natuurlijk raden we op dit moment niemand aan om te gaan reizen. Niet omdat reizen niet leuk is, wel omdat Nederland in een lockdown is en de rest van de wereld ook kampt met het onder controle houden van besmettingen met COVID-19. Ons advies is zo veel mogelijk thuis te blijven en alleen te gaan fotograferen wanneer je zeker bent dat jouw reisgedrag geen gevaar vormt voor jezelf of de mensen om je heen. Ben je verkouden of heb je koorts? Ga dan zeker niet op pad met je camera! 

Maar natuurlijk staan we optimistisch tegenover de toekomst, we gaan er vanuit dat we in de nabije toekomst weer op reis mogen en dan zal het - door het vele thuiswerken - misschien zelfs extra lastig zijn om je workflow voor op reis goed voor elkaar te krijgen. Zeker wanneer je besluit om op pad te gaan met een enkele rugzak of misschien een nette fotokoffer. 

Lees ook: Cameratassen keuzegids, altijd een fototas die bij je past

Natuurlijk kun je je aanpassen. Je kunt een kleinere camera meenemen op reis, zoals een compact- of systeemcamera. Ook kun je je keuze in objectieven beperken. Maar hoe zit het met je laptop: je moet immers backups van je foto’s kunnen maken, en je foto’s tussendoor bekijken om te zien wat je hebt gemaakt? 

Lees ook: De fotograaf onderweg

Backup maken op reis

Een laptop is relatief zwaar en onhandig groot. Bovendien zijn ze kwetsbaar, dus op ruig terrein zul je extra voorzichtig moeten zijn. Het handigste zou dus zijn om het apparaat gewoon lekker thuis te laten. Maar hoe zit het dan met je foto’s? Wat als je kaarten vol raken? Bovendien wil je niet op één paard wedden, het maken van backups is toch echt ook wenselijk.

Sowieso is het een goed idee om verschillende geheugenkaarten mee te nemen op reis, en deze te roteren. Zo ben je niet in één klap al je foto’s kwijt, mocht een kaart de geest geven. Bovendien is het een goed idee om ze niet op één plek te bewaren, maar je kansen te spreiden. Mocht er iets met je tas gebeuren, dan heb je wellicht in een andere tas nog een gedeelte van je kaarten.

Maar het liefst spreid je natuurlijk je kansen door je foto’s op meerdere plaatsen op te slaan. Gelukkig zijn er andere manieren om dit te doen, zonder laptop of computer. Er zijn een aantal devices op de markt die je helpen met het managen van (foto)bestanden, zonder dat er een computer aan te pas komt.

Opslaan op harde schijf - Backup

Er zijn externe harde schijven verkrijgbaar zoals van LaCie of Western Digital, waar je je tablet, telefoon of sd-kaart op kunt aansluiten zonder computer. Het apparaat maakt een eigen Wifi netwerk, waardoor je gemakkelijk backups kunt maken. Via je telefoon of ipad (een stuk minder groot en minder zwaar) kun je je bestanden bekijken. Sommige modellen functioneren ook nog eens als powerbank, wat op reis vaak erg hanig is. Dit soort apparaten zijn niet goedkoop, maar wel ongelofelijk functioneel.

Lees ook: Fotografie in een mobiel tijdperk: de LaCie DJI Copilot

Lees ook: Western Digital vergroot capaciteit van draagbare SSD’s naar 4TB

Opslaan op ander device - Backup

Je kunt je foto’s ook opslaan op een ander device, zoals je laptop, een externe schijf of een flashdrive. Hiervoor heb je apparaatjes die ook een eigen wifi netwerk creeren om de apparaten aan elkaar te verbinden. Ook zitten er diverse aansluitingen op het apparaat, zoals een SD slot en verschillende usb aansluitingen. Door een app op je telefoon of Ipad te installeren, heb je toegang tot je bestanden. Het voordeel is dat bijvoorbeeld flashdrives erg sterk zijn, wat op reis een bonus is. Het is dus gemakkelijk om je foto’s te kopiëren en een extra backup te maken. Deze apparaten slaan geen bestanden op, maar zijn dan ook een stuk voordeliger (rond 40 euro). Bovendien functioneren de meesten ook als powerbank.

Als reiziger is enige flexibiliteit vereist. Neem je geen laptop mee, dan is het aan te raden om een tablet of een smartphone mee te nemen. Zo kun je toch je foto’s bekijken en eventueel direct delen. Handig!

Lees ook: Reisaccessoires: goed voorbereid op reis
 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie