LaCie DJI Copilot

De fotograaf onderweg

Redactie DIGIFOTO Pro 1535
Op reis of tijdens een grote fotoklus op locatie wil je als fotograaf graag je foto’s gemakkelijk bewerken, opslaan en delen. Thuis of op kantoor heb je je workflow waarschijnlijk goed geregeld met een snelle computer, diverse harde schijven en een snelle internet verbinding.Onderweg of op locatie kunnen deze basisbehoeften van een fotograaf nog wel eens tegenvallen.

Om onderweg beelden te verwerken is een laptop erg handig. Echter, met de komst van apps als Affinity Photo en Apple Pencil zijn er steeds geavanceerdere mogelijkheden om je tablet in te zetten voor fotobewerking. Een tablet is vaak nog een stuk lichter dan een laptop en het apparaat is bovendien compacter, wat ruimte bespaard in de fototas. Maar zijn deze nieuwe mogelijkheden voldoende om er voor te zorgen dat je op reis voortaan je laptop thuis laat?

Importeren, beheren, bewerken en opslag

Het werken met een tablet is ideaal wanneer je een studioshoot plant met een model. Het draaiboek en andere belangrijke informatie haal je binnen een paar swipes tevoorschijn en met Easy Release kun je modellencontracten digitaal laten tekenen via het tablet. De reden dat tablets tot nu toe de laptop nog niet hebben vervangen zit hem vooral in het importeren, beheren en opslaan van bestanden. Zodra je foto's namelijk importeert, komen ze automatisch in de fotobibliotheek van je tablet te staan. Je hebt minder controle over waar je bestanden worden weggeschreven als je zou hebben op een laptop of pc.

LaCie DJI Copilot

Importeren

In de praktijk heb je altijd een tussenstap nodig. Je haalt je foto's van de geheugenkaart door middel van een app, een kaartlezer of via wifi. Vervolgens kopieer je die vanuit de fotobibliotheek naar een nieuwe map.

Standaard mappen van een Apple of Android tablet

De standaardlocatie voor je foto’s op een iPad is iCloud. Deze heeft als voordeel dat je de map kunt bereiken vanuit al je iOS apparaten. Ook synchroniseert hij op de achtergrond zodat je altijd een up-to-date overzicht hebt. Het nadeel is echter dat de previews van je beelden niet goed te beoordelen zijn op scherpte. Op Android tablets gebruik je Google Foto's.

Cascable

Via de meeste apps (onder andere van Pentax, Canon en Olympus) wordt het importeren van RAW-bestanden nog niet ondersteunt. Gelukkig kan dat wel met de Cascable app. Deze app is momenteel alleen verkrijgbaar voor iOS apparaten. Je kunt de app verbinding laten maken met je camera via Wifi, of je camera verbinden met hetzelfde network als je tablet. Zodra de verbinding tot stand is gekomen, kun je de camera bedienen via de app. Dit maakt de app niet alleen geschikt om foto's te importeren, je kunt het ook gebruiken als selftimer, voor interval opnames, bracketing en remote live view.

Importeren met een apparaat met een kaartlezer en Wifi (met opslagmogelijkheid)

Heeft jouw camera geen Wifi-functie? Dan zal je je foto's moeten overzetten door middel van een kaartlezer. Je kunt daarvoor gebruik maken van bijvoorbeeld Verbatin Mediashare of de DJI Copilot van LaCie.

Verbatin Mediashare

De Verbatin Mediashare heeft een ingebouwde kaartlezer en een USBpoort en creëert zelf een Wifi-hotspot. Door middel van de gratis app die je installeert op je tablet of telefoon, kun je de bestanden die op de SD-kaart of harde schijf met USB-aansluiting staan bekijken en beheren. De Mediashare heeft een adviesprijs van net geen € 50,-, maar je hebt bij wel aansluitend een harde schijf en smartphone of tablet nodig om er mee te kunnen werken.

DJI Copilot van LaCie

Liever in één keer klaar? Dan kies je voor de DJI Copilot van LaCie. Dit apparaat van € 379,- is voorzien van een SD-lezer, een 2000GB harde schijf en een USB-aansluiting, zodat je geen extra apparaten nodig hebt om foto’s over te zetten. Het scherm op de schijf geeft informatie over de vrije schijfruimte en over de overdracht van de foto’s. De Copilot is spatwaterdicht en beschermd tegen een val tot 1,2 meter hoogte, waardoor je hem ook met een gerust hart in extreme omstandigheden kunt gebruiken. Ga je voor een langere tijd op reis en zijn er geen stroompunten aanwezig? Dankzij de krachtige accu gebruik je de DJI Copilot ook als powerbank voor je smartphone of camera.

LaCie DJI Copilot

Lees verder in DIGIFOTO Pro 4.2018

Wil je meer weten over hoe je een tablet kunt gebruiken in plaats een laptop en over slimme mogelijkheden om je bestanden veilig op te slaan terwijl je onderweg bent? Lees dan DIGIFOTO Pro 4.2018. Deze bestel je gemakkelijk via onze webshop. Wil je geen editie missen? Neem dan een abonnement

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie