Natuurgetrouwe kleuren en contrasten met beeldschermkalibratie

Natuurgetrouwe kleuren en contrasten met beeldschermkalibratie

Christel de Wolff 1380

Je kunt nog zulke fantastische foto’s maken, als ze niet uit de spreekwoordelijke verf komen op papier of op een beeldscherm, zullen de beelden niet gewaardeerd worden. Hoe zorg je ervoor dat je foto’s altijd kleurecht worden getoond op ieder scherm en op alle soorten papier?

Wanneer je naar urbex fotografie kijkt, valt het op dat beelden vaak overdreven gemanipuleerd lijken. De kleuren zijn zwaar verzadigd en de contrasten zijn onnatuurlijk. In de tutorial hierna gaan we verder in op zogenaamde HDR-bewerkingen en manieren om dit natuurlijker over te laten komen. Maar vaker heeft het vreemd weergeven van kleuren en contrasten niet te maken met de keuze van de fotograaf, maar met een onjuiste weergave op een beeldscherm. Voorkom problemen met kleuren en contrasten door je monitor regelmatig te kalibreren.
Lees ook: Op avontuur in verlaten panden; Urbex fotografie, waar moet je op letten?

Wat is kleurkalibratie?

Kleurkalibratie is het proces waarbij de kleurweergave van een monitor of beeldscherm wordt afgestemd op een standaard kleurprofiel. Dit proces zorgt ervoor dat de kleuren die worden weergegeven op het scherm zo nauwkeurig mogelijk overeenkomen met de werkelijke kleuren van het beeld.

Het is van cruciaal belang dat de kleuren van de foto zo nauwkeurig mogelijk worden weergegeven, omdat dit invloed heeft op hoe het beeld wordt waargenomen door de kijker. Als de kleuren niet nauwkeurig worden weergegeven, kan dit leiden tot ongewenste kleurverschuivingen, onrealistische kleuren of kleuren die er anders uitzien dan bedoeld.

Hoe werkt kleurkalibratie?

Het proces begint met het meten van de kleurweergave van de monitor. Dit wordt gedaan met behulp van een kleurkalibratietool, die een kleurprofiel maakt op basis van de meetresultaten. Dit kleurprofiel wordt vervolgens gebruikt om de kleurweergave van de monitor aan te passen en af te stemmen op de standaard kleurruimte.

Kleuren én contrasten

Bij het kalibreren van een beeldscherm wordt niet alleen gekeken naar de kleurweergave, maar ook naar de contrastweergave. Contrast is het verschil tussen de lichtste en donkerste delen van een afbeelding en speelt een belangrijke rol in de perceptie van scherpte, diepte en detail in een beeld.

Bij het kalibreren van contrast wordt er gekeken naar de helderheid van het scherm, de gamma-instellingen en het contrast niveau. De helderheid van het scherm wordt afgestemd op een standaard helderheid, zoals 120 cd/m², om ervoor te zorgen dat de helderheid van de afbeelding niet te hoog of te laag is. De gamma-instellingen bepalen hoe het scherm de kleuren weergeeft bij verschillende helderheidsniveaus en worden afgestemd op een standaard gamma-waarde, zoals 2,2. Het contrast niveau wordt afgestemd op de maximale en minimale helderheid van het scherm, zodat de donkerste en lichtste delen van een afbeelding goed worden weergegeven.

Meer weten over kleurkalibratie?

Door de jaren heen hebben we nog veel meer geschreven over beeldschermkalibratie. Ga naar: digifotopro.nl/beeldschermkalibratie

Lees ook: Nu verkrijgbaar: DIGIFOTO Pro 2.2023 - Bruidsfotografie en urbex

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel