Op avontuur in verlaten panden; Urbex fotografie, waar moet je op letten?

Christel de Wolff 8508
Ben jij op zoek naar avontuur en wil je het liefst niet al te veel mensen tegenkomen in deze lastige tijd? Dan is een verlaten urbex-locatie de ideale plek om te bezoeken tijdens jouw zomervakantie. Let wel op de volgende zaken, want urbexfotografie is niet zonder risico!

Is jouw vakantie in het water gevallen door COVID-19? Misschien ben je wel om je heen aan het kijken om avontuur te beleven in de buurt. En hoe beter dan met de spanning van het betreden van verlaten panden en de pareltjes die je tegenkomt te fotograferen. Wettelijk is Urbexfotografie verboden, maar dat houdt veel fotografen niet tegen om zich toch bezig te houden met deze bijzondere vorm van fotografie. Wil jij een gokje wagen? Let dan op de volgende zaken:

Verboden toegang

Urbex is een afkorting van urban exploring, een hobby waarbij mensen bewust op zoek gaan naar verlaten gebouwen en daar het liefst binnen gaan. Denk aan bekende locaties zoals Chernobyl, maar ook minder bekende locaties in België, Frankrijk en Duitsland. In Nederland kun je ook mooie Urbex-locaties vinden, maar het is wel lastiger omdat ons land anders omgaat met leegstaande panden en deze vaak verhuren als antikraak woon- en werkruimtes of gelijk laat slopen. In onze buurlanden blijven oude gebouwen langer staan.

Bekijk hier een video waarin een vlogger laat zien hoe het er vandaag de dag aan toe gaat in Chernobyl. 

 

Wanneer je een verlaten pand betreedt dat niet is opengesteld (sommige urbexlocaties worden gedoogd) ben je in strijd met artikel 461 in het Nederlandse wetboek. Dit artikel luidt:

“Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op eens anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.”

Een overtreding van dit artikel in het Wetboek van Strafrecht kan je een flinke geldboete opleveren. Dus wanneer je een bord ziet staan met ‘Verboden Toegang’ erop, denk je liever even twee keer na.

Ook kun je te maken krijgen met Artikel 138, huisvredebreuk. Dat weegt nog zwaarder dan de eerdere genoemde overtreding. Je hebt naast kans op een geldboete en een taakstraf, zelfs kans op een celstraf van maximaal een jaar! In de praktijk wordt deze straf echter vrijwel zelden uitgesproken bij urban exploring, omdat het gebouw wat je bezoekt niet bewoond is.

Grijs gebied

Hoewel het in de praktijk een grijs gebied blijkt te zijn, wordt een fotograaf in sommige gevallen meegenomen naar het politiebureau voor een gesprek. Je kunt met slechts een waarschuwing weggestuurd worden, maar ook met een boete. Wat Urbex-fotografie lastig maakt op het gebied van wet- en regelgeving is dat je als fotograaf niets kapot maakt en niet in een bewoond huis binnentreedt. Er is geen vaste richtlijn waar Urbex-fotografie zich binnen begeeft. Daardoor is het ook onduidelijk of sprake is van een strafblad.

Gevaarlijke situaties

Naast dat je dus de wet overtreedt, zijn er meer aspecten die Urbex-fotografie gevaarlijk maken. Let altijd op de staat waarin het pand zich bevindt. Ga niet zomaar op een vloer staan als je niet weet of deze misschien rot is. Ga ook nooit op avontuur zonder iemand in te lichten of mee te nemen. Je wil liever niet gewond raken op een afgelegen plek, waarbij het uren tot dagen kan duren voordat iemand je vindt!

Lees ook: Alles wat je moet weten over Urbex fotografie

Checklist voor urbexfotografie

Wanneer je op pad gaat om urbex te fotograferen, zorg dan dat je een goede voorbereiding hebt. Volle accu’s en dergelijke is belangrijk voor ieder soort fotografie, maar bij urbex moet je ook denken aan levensreddende middelen. Denk aan:

  1. Ga je met z'n tweeën op stap? Of heb je tenminste iemand verteld waar je heen gaat?
  2. Heb je je goed verdiept in de locatie en de risico’s?
  3. Heb je een volledig opgeladen telefoon en/of walkietalkie bij je?
  4. Heb je voldoende water en eten en een EHBO-kit bij je?
  5. Heb je één of meerdere zaklampen en voldoende batterijen?
  6. Heb je je camera, accu's en natuurlijk geheugenkaarten mee?
  7. Heb je een statief? Dit kan extreem handig zijn in donkere omstandigheden en bij HDR-beelden.

Welke fotocamera voor urbexfotografie? 

Welke camera het beste is voor urbex-fotografie, is een moeilijk te beantwoorden vraag. Iedere fotograaf stelt andere eisen aan zijn of haar apparatuur, maar bij urbexfotografie zul je je vaak begeven in slecht verlichte ruimtes. Een camera met een groot ISO-bereik en goede prestaties in weinig licht is dan een must. Alleen een goede ISO, is niet alles, je moet ook nog een lichtsterk objectief hebben om te profiteren van deze goede prestaties. Denk aan een objectief met een lichtsterkte van minimaal f/2.8, maar het liefst nog een wat groter diafragma zoals f/1.8 of zelfs f/1.4.  Je kunt natuurlijk ook meteen overdrijven en met de Nikkor Noct f/0.95 op pad gaan, maar dat is gekkenwerk. Je haalt weliswaar veel licht binnen, maar je scherptediepte wordt extreem. Het is nogal jammer wanneer meer dan de helft van het gebouw dat je fotografeert zou wegvallen in een grote waas, nietwaar? Het voordeel van een lichtsterk objectief is dat hij bij een iets kleinere opening scherper is dan objectieven die beginnen bij dat diafragma. Een f/1.4 objectief is in de regel op f/3.5 veel scherper dan een objectief dat een maximale opening heeft van f/3.5. Die laatstgenoemde is bijvoorbeeld pas echt goed scherp op f./4.5 of f/5.6. Het loont dus erg om een lichtsterk objectief mee te nemen, ook wanneer je niet op volle opening fotografeert! 

Lees ook: Review: Nikon Z6, minder is meer

Bekijk ook de avonturen van andere fotografen in onze Lezersgallery.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel