Beeldschermkalibratie

Beeldschermkalibratie is een must!

Christel de Wolff 5752 0
Als je op een professionele manier met je foto’s omspringt is het van het grootste belang om een goed gekalibreerd beeldscherm te hebben. Kalibreren hoeft in principe niet moeilijk te zijn, maar je moet wel even weten waar je mee bezig bent.

Alle computerbesturingssystemen hebben standaard een aanpassingsfunctie waarbij er een aantal kleuren en contrasten voorbijkomen waarbij je dan zelf moet bepalen wat volgens jou de juiste weergave is, maar dit is absoluut niet voldoende. Het is beter je te verdiepen in de twee vormen van kalibratie.

Softwarematig kalibreren

Er wordt onderscheid gemaakt tussen software- en hardwarematige kalibratie. Dit zijn nogal verwarrende termen want in beide gevallen gebruik je software om de kalibratie te kunnen uitvoeren. En je hebt bovendien voor allebei een meetsensor nodig om de meting op je beeldscherm te kunnen doen. De twee bekendste meetsensorfabrikanten zijn X-rite en DataColor. Zo’n sensor correspondeert met de software die je op je besturingssysteem hebt geïnstalleerd. Op deze manier kalibreer je eigenlijk de grafische kaart in je systeem en dus niet je beeldscherm. Dit is niet volledig nauwkeurig en vaak instabiel. Met name als je werkt met grote RAW-beelden kunnen er kleurzwemen ontstaan omdat je grafische kaart bepaalde kleurtonen weglaat. Ook vraagt de software je bij deze vorm van kalibreren vaak om zelf nog aanpassingen te maken in de vorm van het aanpassen van de helderheid en contrastfuncties in het menu van je beeldscherm waarmee je de kalibratie per ongeluk nog op een negatieve manier zou kunnen beïnvloeden.

Hardwarematig kalibreren

Beter is het om te kiezen voor hardwarematige kalibratie. Bij deze vorm van kalibreren komt dus ook software kijken, maar deze komt altijd rechtstreeks bij de monitorfabrikant vandaan en is daarmee gebonden aan het type beeldscherm dat je gebruikt. Het grote verschil met softwarematig kalibreren is dat je nu daadwerkelijk de monitor instelt. Het ICC-profiel, een zogenaamd kleurenprofiel, wordt vervolgens opgeslagen op je besturingssysteem waardoor fotobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop weten wat de juiste kleurconversies zijn. Hardwarematige kalibratie is de meest nauwkeurige vorm van kalibratie.

Fabriekswaarden en verschillende toepassingen

Als je een professioneel beeldscherm koopt is deze vanuit de fabriek reeds gekalibreerd. Toch is het zaak om deze zelf alsnog in te stellen. Ten eerste omdat het profiel van je monitor nog niet op je besturingssysteem is weggeschreven waardoor je fotobewerkingsprogramma er geen rekening mee kan houden. En ten tweede omdat je zelf moet bepalen op welke waardes je wilt werken. Deze zijn ook afhankelijk van voor welk medium je bewerkt. Als je foto’s voor online gebruik bewerkt zal je een andere kleurtemperatuur willen hanteren dan wanneer je jouw foto’s wilt afdrukken. Dit heeft te maken met onder welke lichtomstandigheden jouw foto’s straks te zien zijn. Je kunt dan ook meerdere kleurprofielen aanmaken en daartussen switchen als je voor een ander medium aan het werk bent.

Bijhouden van de kalibratie

Bij gebruik gaat de monitor verlopen van kleur ten opzichte van het ingestelde kleurenprofiel. Na ongeveer 200 gebruiksuren is het verstandig om de kalibratie opnieuw uit te voeren en bij te stellen. Dit komt gemiddeld neer op iedere maand. Om de gebruiker tegemoet te komen heeft monitorfabrikant EIZO een speciale lijn geproduceerd (EIZO ColorEdge) waarbij de meetsensor is geïntegreerd in het beeldscherm. Zo kun je de her-kalibratie inplannen voor een bepaald tijdstip en gaat je monitor dit proces zelfstandig starten. Je hoeft hier niet bij aanwezig te zijn en je kunt het dus ook ’s nachts laten uitvoeren zodat je ’s morgens weer direct aan de slag kunt met een fris beeldscherm.

Lees ook: ColorEdge CG279X: 27”-High-End-monitor voor video-editing, prepress en beeldbewerking

Toe aan een nieuwe manier van foto's bewerken en wil je een nieuwe monitor aanschaffen? Om je op weg te helpen zetten we een aantal beeldschermen uit verschillende prijsklassen voor je op een rijtje. Aan deze monitors kun je absoluut geen buil vallen. 

EIZO CG2730

Deze 27 inch monitor is de perfect oplossing voor de professionele fotograaf vanwege afmeting en resolutie. Een lichtafschermkap is bij deze monitor inbegrepen. De code CG betekent dat de monitor is voorzien van een interne meetsensor. Automatische kalibratie is dan ook mogelijk. Tijdstip van kalibratie kan dan ook ingesteld worden met de ColorNavigator software. Je krijgt bovendien 5 jaar (of 10.000 uur) helderheids-en kleurgarantie mits deze volgens de juiste waarden worden gekalibreerd.

Adviesprijs €1.931,-
Meer informatie: Eizo.nl

EIZO CG248-4K

De CG248-4K is een 24 inch beeldscherm speciaal ontwikkeld voor mensen in de creatieve sector. Beelden voor gedrukte media, fotografie en videoproductie worden in een resolutie van 185 pixels per inch weergeven. Ook beschikt deze monitor over extra features en kwaliteiten die dit beeldscherm geschikt maken voor professionele filmproductie op 4K kwaliteit. Dit beeldscherm heeft een geïntegreerde sensor voor zelfkalibratie en je krijgt 5 jaar (of 10.000 uur) helderheids- en kleurgarantie mits deze volgens de juiste waarden worden gekalibreerd.

Adviesprijs €2.449,00
Meer informatie: Eizo.nl

EIZO CG318-4K

Dit grote 31 inch beeldscherm heeft net als de CG2730 een interne meetsensor en kan dus zelfstandig kalibreren. Het grote verschil met andere beeldschermen is niet zozeer het formaat, maar de extra features en kwaliteiten die dit beeldscherm geschikt maakt voor professionele filmproductie op 4K kwaliteit.  Een lichtafschermkap is bij deze monitor inbegrepen en je krijgt 5 jaar (of 10.000 uur) helderheids- en kleurgarantie mits deze volgens de juiste waarden worden gekalibreerd.

Adviesprijs €4.899,-
Meer informatie: Eizo.nl

 

EIZO CS2420

De code CS betekent dat er een externe meetsensor nodig is voor de kalibratie. Deze 24 inch monitor is een prima scherm voor de serieuze hobbyist. Een lichtafschermkap is bij deze monitor als optie bij te bestellen.  

Adviesprijs €699,-
Meer informatie: Eizo.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel