EIZO ColorEdge: ga voor het best mogelijke resultaat

Christel de Wolff 6606
Wanneer je professioneel bezig gaat met fotografie, loop je vroeg of laat tegen de grenzen van jouw huidige monitor aan. Je kunt nog zulke mooie foto’s maken, wanneer je ze niet goed kunt weergeven, heb je er niks aan. Een hoogwaardige monitor met uitgebreide kalibratie mogelijkheden is dan ook een absolute must.

‘De ColorEdge-monitoren van EIZO zijn allemaal geschikt voor hardware kalibratie’

Als je foto’s bewerkt wil je dat de juiste kleuren op je scherm worden weergegeven. Wanneer dit niet het geval is, kun je namelijk voor nare verrassingen komen te staan. Laat je je bewerkte foto’s printen en ze vallen te groen of te donker uit, dan is dat zonde. Maar ook wanneer je ze bekijkt via je smartphone of op een computer van iemand anders, kan het voorkomen dat je foto’s er te contrastrijk of te warm uit zien. Natuurlijk kun je er niks aan doen wanneer de printshop een fout maakt, of je vrienden en kennissen je foto’s op een slecht beeldscherm kijken. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de fout in ieder geval niet bij jou ligt. Dat doe je door je monitor te kalibreren. 

Beeldschermkalibratie

Het corrigeren van de foutieve weergave kan op twee manieren: softwarematig en hardware matig. Deze termen zijn verwarrend omdat er in principe in allebei de methodes software en hardware gebruikt worden. Het verschil is echter als volgt: bij softwarekalibratie wordt er een correctieprofiel aangemaakt dat het signaal van de grafische kaart compenseert met wat wordt uitgezonden door de monitor. Bij hardware kalibratie wordt de bron - de monitor - aangepakt. Het hardware kalibreren is het meest nauwkeurig en het is dan ook aan te bevelen om te investeren in een monitor die dit soort kalibratie aankan. De ColorEdge-monitoren van EIZO zijn allemaal geschikt voor hardwarematige kalibratie. 

EIZO ColorEdge

De CS-reeks bevat hoogwaardige ColorEdge monitoren om de creatieve sector mee in te stappen. Deze monitoren kunnen worden gekalibreerd met behulp van een externe kalibratiecel zoals een Spyder of iOne Display. Voor wie al een aantal stappen verder is in zijn of haar creatieve carrière zijn de CG-monitoren van EIZO een betere keuze. Deze zijn niet alleen nog wat geavanceerder, maar worden standaard geleverd met een kap. Deze zorgt ervoor dat storende reflecties tot een absoluut minimum worden gebracht, in welke ruimte je ook wil werken. Daarnaast hebben de monitoren in de CG-lijn van EIZO, de mogelijkheid om automatisch te kalibreren via de ingebouwde sensor. Je hoeft daarvoor niet eens in de buurt te zijn, dus terwijl jij aan het fotograferen bent, zorgt de monitor ervoor dat de kleurweergave wordt bijgewerkt. Dat scheelt kostbare tijd!

Info: eizo.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel