Wie zit er juist?

National Geographic onder vuur na plaatsing foto met gekloonde beelden

Siem van Woerkom 7129
Ophef over een foto op de Facebook pagina van National Geographic; mensen denken namelijk dat ze fotobewerking konden spotten in het beeld.

Ophef National Geographic

Op de Facebook pagina van National Geographic is er een discussie ontstaan in de comments onder een foto van een sterrenhemel boven een aantal baobab bomen. 'See the world's oldest trees by starlight. Beth Moon slept under ancient baobabs and waited out the clouds to photograph Earth’s arboreal beauty at night.' zo las het bijschrift. De serie die te zien is wanneer men door klikt naar het artikel is prachtig, en laat meerdere soorten oude bomen over de hele wereld zien, allen met een prachtige hemel in het beeld door extreem lange sluitertijden. 

Mensen begonnen een paar dagen geleden echter iets op te merken. Het leek namelijk of er bij een van de foto's was 'valsgespeeld'. Reacties onder het bericht veranderde vlug van ontzag naar frustratie en ongeloof toen het duidelijk werd dat meerdere stukken van het melkwegstelsel gekloond waren om het beeld helderder en sterker te maken.  

Heftige reacties

De reacties van de lezers logen er niet om en lieten gelijk zien waarom dit zo'n groot nieuws is. National Geographic staat er namelijk om bekend verschrikkelijk streng te zijn met de maatstaven die ze aanhouden en de regels die ze hun fotografen rondom de gehele wereld opleggen. Net zoals veel oorlogs fotografen geen foto's mogen croppen of voorwerpen of mensen mogen wegsnijden of clonen, wordt er van de fotografen bij National Geographic verwacht dat ze authentieke stukken schrijven en foto's maken die in geen enkele manier 'veranderd' zijn, met uitzondering van raw bewerkingen. 

Zo zijn namelijk bewerkingen van exposure, schaduwen, highlights, lenscorrecties of kleur en helderheid acceptabel. Het is echter niet gewaarloofd om het beeld zo aan te passen dat het geen accuraat beeld meer weergeeft van het werkelijke moment. Dit betekent bijvoorbeeld dat het niet is toegestaan om een stuk van een andere foto in een andere foto te shoppen, of een stuk van lucht te vervangen met een mooiere (bijvoorbeeld dreigende) hemel. 

De comments die hieronder te zien zijn geven de algemene sfeer in de thread aardig weer. Tot op heden heeft National Geographic nog niet gereageerd op de claims.

Foto's door Beth Moon, National Geographic.

Lees ook: Remove.bg knipt je foto's uit, voor een prijs

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem