Sneller werken voor een prijs

Remove.bg knipt je foto's uit, voor een prijs

Siem van Woerkom 618 0
Een plugin in photoshop die met hulp van AI je foto's uitknipt. Te mooi om waar te zijn? Misschien wel.

Slimme Photoshop plugin

Remove.bg was altijd slechts een website, waarop er al een tijdje een gave service bestaat; je kan een foto van een persoon of object uploaden en de AI van een supercomputer in de cloud zorgt ervoor dat je foto in enkele seconden uitgesneden is.

Je hebt daarna een transparante PNG afbeelding van het onderwerp in de foto om te gebruiken als losse laag in Photoshop. Super handig dus! Een simpel voorbeeld is hieronder te zien: 

Lees ook: Snel je achtergrond verwijderen met Photoshop (zonder betaalde plugin)

De service op de website is gratis en is zo vaak te gebruiken als je zelf wil, maar er is een groot nadeel; de output die je krijgt van je foto's zijn verschrikkelijk klein. Ongeveer zo'n 650 pixels hoog of breed max. Eigenlijk kun je het dus alleen gebruiken voor kleine foto's en elementen die je snel nodig hebt voor een banner op een website of iets dergelijks. 

Het bedrijf heeft daarom iets nieuws bedacht, namelijk een Photoshop plugin waarin de actie toe te passen is op afbeeldingen van elk formaat. Wel zijn er wat zaakjes waar je rekening mee dient te houden; je moet namelijk ten alle tijden een actieve internetverbinding hebben aangezien de foto's naar een externe partij worden verstuurd waar ze door een supercomputer uitgesneden worden, en daarnaast wordt het een betaalde service..

Vervelende ontwikkelingen

Dit zou natuurlijk allemaal prima zijn. De ontwikkelaar heeft iets moois neergezet en moet ook omzet maken. Maar wanneer we de pricing op de website bekijken valt er gelijk iets op; er zijn geen eenmalige aankopen of abbonementen (tenzij je een abbonement met een limitatie waarna je alsnog bij moet betalen een normale zaak noemt.) 

Wanneer je de service wil gebruiken zul je de plugin moeten downloaden, een account aan moeten maken op de website, en daarna kiezen wat voor account je wilt hebben. Wanneer je kiest voor de mogelijkheid om meer dan 5 foto's in klein formaat om te zetten zul je moeten betalen. En aangezien vrijwel iedereen zal gaan werken met een afbeelding die groter zal zijn dan bv 700x500, is er geen andere optie dan een premium member te worden. 

De service werkt met 'credits'. Te vergelijken met In App purchases in een mobiele app of game. Het is spijtig dat een model als dit nodig is, en we hopen ook stellig dat dit geen toekomst beeld zal worden voor andere bedrijven binnen de fotografie en mediasector.

Wat is jouw mening over dit betaalmodel? 

Lees ook: 6 handige Photoshop shortcuts

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem