Leer alles over fotograferen met je smartphone

Christel de Wolff 4404 0
Nee, we zullen nog lang niet overstappen op smartphone-only als het op fotografie aankomt. We zijn echter wel van mening dat de "beste" camera, altijd degene is die je op dat moment bij de hand hebt. En in veel gevallen is dat tegenwoordig toch echt je mobiele telefoon. We raden het je dan ook van harte aan om daar schaamteloos gebruik van te maken.

Vraag een professioneel fotograaf met welke camera je de beste foto kan maken en de kans is groot dat zijn of haar antwoord zal zijn: met de camera die je bij je hebt. Voor de meesten van ons is dat de smartphone. Van een grappig extraatje op je mobieltje is de camera op je smartphone tegenwoordig veel belangrijker dan de belkwaliteiten. Kamera Express wijdde er al eens een Maandthema aan, met tips, tricks, inspirerende interviews en natuurlijk geliefde accessoires en Instagramwaardige locaties. 

Smartphone geen vervanging van DSLR of spiegelloze camera

Je denkt nu: ik heb een mooie camera met dito objectieven, dus waarom zou ik met mijn smartphone fotograferen? Dat is een logische gedachte die ook best lang stand heeft gehouden. Toen de telefooncamera's nog maar een fractie van de kwaliteit hadden die ze nu hebben, was dat ook zeer terecht. Inmiddels is de beeldkwaliteit van de gemiddelde smartphone veel beter geworden en zijn er echt grote uitschieters in het professionele segment, zoals de OPPO Find X3 Pro 5G

Daarnaast zijn er nog steeds situaties waarin je met een spiegelreflex- of systeemcamera niet kunt of mag komen. Je smartphone is op datm moment de beste optie. Zoals we al schreven: de beste camera is de camera die je bij je hebt… Overtuigd?

Lees ook: Maak fantastische foto’s met je smartphone

Welke smartphone kies je?

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij de keuze voor een camera. Inventariseer je wensen en staar je niet blind op specificaties. Het belangrijkste gegeven in de fotografie is nog altijd je eigen oog en dat heb je toch altijd bij je. Er zijn smartphones met eenvoudige camera’s en er zijn ook smartphones met camera’s waarbij je zelf nog allerlei instellingen kan veranderen. Weet je nog niet zeker waar je aan toe bent, ga dan voor het meer geavanceerde model. Deze heeft namelijk ook de ‘automatische’ functie nog, en zo heb je later altijd nog de keuze om wel in die handmatige instellingen te duiken. Aan de andere kant kan een eenvoudige smartphonecamera ook heel verhelderend werken. Als je niet na hoeft te denken over instellingen kun je helemaal focussen op het kijken, wat helpt om betere composities te maken.

Lees ook: Review OPPO Find X3 Pro 5G; nieuwe definitie van smartphonefotografie

Foto’s bewerken & delen

Het grote voordeel van een smartphone is dat je er foto’s mee kunt maken én ze ook nog eens kunt bewerken op hetzelfde apparaat. We hebben het dan niet over Adobe Photoshop of andere ingewikkelde software, maar in je smartphone kun je al heel veel doen op het gebied van scherpte, bijsnijden, contrast, kleuren en filters. Bijna elke smartphone heeft de beschikking over een stel filters om je foto’s gelijk een andere sfeer of uitstraling mee te geven. Ook kun je de foto's gemakkelijk delen via social media en Whatsapp. In foto-apps zoals Instagram vind je ook weer een hoop bewerkingsmogelijkheden, zodat je altijd een persoonlijk en passend eindresultaat behaalt.

Meer weten over smartphone fotografie?

Wil jij weten hoe je de mooiste foto's maakt met jouw smartphone? Regelmatig zetten we de beste tips voor je op een rij. Hieronder een kleine greep uit het aanbod artikelen online. Ook kun je natuurlijk regelmatig updates vinden in DIGIFOTO Pro magazine, nu ook digitaal te lezen in onze vernieuwde webshop.

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel