Fotograferen met je smartphone

Redactie DIGIFOTO Pro 3915

De beste camera is de camera die je bij je hebt, en tegenwoordig is dat al snel de camera in je smartphone. Was het enkele jaren geleden nog ondenkbaar om daar mooie foto’s mee te maken, kan dat nu prima. We raden het je dan ook van harte aan om vaker met je smartphone op pad te gaan.

Je denkt nu: ik heb een mooie camera met een fraaie lens, dus waarom zou ik met mijn smartphone fotograferen? Dat is een logische gedachte die ook best lang stand heeft gehouden, toen de telefooncamera’s nog niet zo goed waren. Nu zijn ze dat wel. Natuurlijk maak je in sommige situaties nog altijd betere foto’s met je DSLR- of systeemcamera, maar je smartphone komt vaak op plekken waar je niet met je grote en zware camera komt en is op dat moment de beste optie. Zoals we al schreven: de beste camera is de camera die je bij je hebt… Overtuigd?

Welke smartphone kies je?

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij de keuze voor een camera. Inventariseer je wensen en staar je niet blind op specificaties. Het belangrijkste gegeven in de fotografie is nog altijd je eigen oog en dat heb je toch altijd bij je. Er zijn smartphones met eenvoudige camera’s en er zijn ook smartphones met camera’s waarbij je zelf nog allerlei instellingen kan veranderen. Weet je nog niet zeker waar je aan toe bent, ga dan voor het meer geavanceerde model. Deze heeft namelijk ook de ‘automatische’ functie nog, en zo heb je later altijd nog de keuze om wel in die handmatige instellingen te duiken. Aan de andere kant kan een eenvoudige smartphonecamera ook heel verhelderend werken. Als je niet na hoeft te denken over instellingen kun je helemaal focussen op het kijken, wat helpt om betere composities te maken.

Foto’s bewerken

Het grote voordeel van een smartphone is dat je er foto’s mee kunt maken én ze ook nog eens kunt bewerken op hetzelfde apparaat. We hebben het dan niet over Adobe Photoshop of andere ingewikkelde software, maar in je smartphone kun je al heel veel doen op het gebied van scherpte, bijsnijden, contrast, kleuren en filters. Bijna elke smartphone heeft de beschikking over een stel filters om je foto’s gelijk een andere sfeer of uitstraling mee te geven.

Foto’s delen

Het grootste voordeel van het fotograferen met je smartphone is het feit dat je de gemaakte foto’s ook meteen met iedereen kunt delen via social media en Whatsapp. In foto-apps zoals Instagram vind je ook weer een hoop bewerkingsmogelijkheden, zodat je altijd een persoonlijk en passend eindresultaat behaalt.

Telefoon abonnement

Je voelt hem al aankomen. Als enthousiast smartphone fotograaf wil je natuurlijk altijd en overal je foto's kunnen delen. Dan moet je wel een goed telefoon abonnement hebben. Beschik je namelijk over een te kleine bundel, kun je aan het eind van de maand lelijk voor kosten komen te staan omdat je je bundel hebt overschreden. Wil je lekker vaak en veel foto's en video's delen, kies dan voor veel MB's en 4G internet.  5G wordt op dit moment geintroduceert, dus let erop of je abonnement uitbreidingsmogelijkheden naar 5G heeft om in de toekomst je beelden nóg sneller te delen. Een telefoon abonnement sluit je tegenwoordig gemakkelijk af en kan natuurlijk ook in combinatie met een mooie smartphone. Kortom, kies de smartphone met de beste camera-specificaties en het telefoon abonnement wat het beste bij jouw wensen past en ga helemaal los met smartphonefotografie!

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie