Tips voor het maken van de beste foto’s met je smartphone

Redactie DIGIFO... 1358 0
De camera van onze smartphones wordt steeds beter en je smartphone heb je altijd bij de hand. De meeste foto’s maak je waarschijnlijk met je smartphone. Toch zijn foto’s die gemaakt zijn met je smartphone anders dan foto’s die gemaakt zijn met een professionele camera. Het grootste verschil zit in de grootte van de lichtsensor. In een smartphone is die ruimte beperkt, waardoor de sensor kleiner is. Toch kun je met je smartphone prima foto’s maken. Fotografeer je veel met je smartphone? Dan is het tijd om eens te bekijken hoe je de beste foto’s met je smartphone kunt schieten.

Ken de camera instellingen

Stiekem hebben de camera’s van moderne smartphones best wat instellingen. Neem een paar uurtjes de tijd om alle instellingen te ontdekken. Zo kun je panorama foto’s maken, verschillende soorten focusinstellingen gebruiken, waarbij bijvoorbeeld de achtergrond vager wordt als de focus op het onderwerp ligt. Daarnaast zijn er instellingen om de perfecte selfie te maken, de grootte van de opname te wijzigen, groothoek instellingen en nog veel meer instellingen die je kunt uitproberen. Wil je een goede smartphone fotograaf worden dan is het belangrijk om de functies van je apparaat goed te kennen. 

Gebruik het grid

Het grid is een hulpmiddel om rechte foto’s te maken. In het grid zie je negen gelijke blokken. Deze negen blokken zijn “de regel van derden”. De regel van derden is een veel gebruikte compositieregel waarbij je de horizon op een derde of twee derde van de foto legt en het hoofdonderwerp op de kruising van de horizontale en verticale lijnen legt. Op deze manier voorkom je foto’s met een scheve horizon. 

Zelf je foto scherp stellen

Als je je camera opent kun je gelijk foto’s maken. Hierbij stelt de camera dan zelf het object scherm. Dit is misschien niet altijd het punt dat je scherp wilt stellen. Daarom kan het handig zijn om zelf je foto scherp te stellen. Dat kun je vaak doen door op het onderwerp waar je je camera op hebt gericht te tikken. Je merkt dan dat je camera hierop reageert en de belichting anders wordt en het onderwerp dat je hebt aangewezen wordt scherpgesteld. 

Zoom niet teveel in

Het zwakke punt van de smartphone camera is nog steeds de zoomfunctionaliteit. Het resultaat van sterk ingezoomde foto’s gemaakt met een smartphone zijn zelden mooi. Je krijgt al een snel een foto waarbij je iedere pixel ziet. Het is beter om de foto zonder zoom te maken en dan later bij te snijden met een fotobewerkingsprogramma. Een app die hiervoor geschikt is, is de lightroom app van Adobe.

Gebruik HDR als het licht niet optimaal is

De meeste moderne smartphones hebben een optie om HDR in te schakelen. Daarbij maakt de camera snel meerdere foto’s met iedere keer een iets andere belichting die vervolgens worden gecombineerd tot een foto. In een situatie waarbij het licht niet optimaal is kan er digitale ruis ontstaan. Dan kan het helpen om deze optie te gebruiken. Je foto wordt zo minder snel overbelicht of onderbelicht.

De juiste hoeken

Het geheim van mooie foto’s zit vaak in het gebruiken van de juiste hoeken. Dat gaat makkelijk want je smartphone is makkelijk hanteerbaar waardoor je hem makkelijk in allerlei mogelijke hoeken kunt positioneren. Experimenteer dus met foto’s vanaf de linker of rechterhoek, van bovenaf of van onderaf. Je zult zien dat je vanuit iedere hoek een ander resultaat krijgt.

Zorg voor voldoende opslag op je telefoon

Foto’s en video’s die je maakt op een moderne smartphone zijn van een steeds hogere resolutie en nemen daardoor dus meer ruimte in. Het is dus handig om genoeg microSD kaartjes te hebben zodat je altijd voldoende opslag hebt. Deze microSD kaartjes zijn vaak klein en daardoor is het makkelijk om ze kwijt te raken. Dat is natuurlijk erg zonde als deze vol staat met dierbare foto’s. Schaf daarom een microSD kaarthouder aan, zodat je altijd weet waar je microSD kaartjes zijn. MicroSD kaartjes voor allerlei modellen smartphones en MicroSD kaarthouders kun je vinden op Mobilesupplies.nl

Voldoende batterij

Als je de camera veel gebruikt gaat de batterij van je smartphone sneller leeg. Het is natuurlijk heel jammer als je net dat unieke moment niet meer kunt vastleggen omdat je batterij leeg is. Gelukkig zijn er oplossingen voor een lege batterij. Gebruik een powerbank om je te zorgen dat je je smartphone kunt opladen zonder dat je hiervoor op een plek hoeft te zijn met een stopcontact. Powerbanks voor allerlei verschillende modellen smartphones kun je aanschaffen op Mobilesupplies.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie