Irix breidt uit

Irix Cine 150mm T3.0 Macro 1:1 objectief aangekondigd

Siem van Woerkom 389 0
Irix presenteert de Irix Cine 150mm T3.0, de eerste van een nieuwe cinematografielijn van het merk.

Nieuwe Cinelijn

De Irix Cine 150 mm T3.0 Macro is de eerste lens in een nieuwe reeks volformaat sensor-lenzen die klaar zijn voor 8K UHD. Het complexe optische systeem is gebaseerd op dezelfde optische lay-out als de Irix 150mm f/2.8 Macro. De lens bestaat uit 12 optische elementen die zijn gerangschikt in 9 groepen, waarvan vier 'high refractive' (HR) zijn en drie 'low-dispersion' (ED).

Vanwege deze elementen biedt deze lens een hoge resolutie en bijna nul chromatische aberratie (slechts 0,1%). Het optische systeem is uitgerust met een intern scherpstelsysteem. De lens is zo ontworpen dat er geen 'breathing' plaats vind.

Behuizing 

Voor iedere cameraman is een goede en stevige behuizing van groot belang. Irix staat bekend om zijn fijne mechanische constructies en deze cine lens is geen uitzondering. Er is vooral gekeken naar superieure bedieningsergonomie en een zeer nauwkeurig mechanisme. Een stille en soepele rotatie van de focusring werd bereikt dankzij het nieuwe MST-lenspositioneringssysteem - speciaal gemaakt voor het Irix Cine-assortiment.

Het Multi Start Thread-mechanisme, in combinatie met een afgedichte behuizing, garandeert een duurzame en langdurige werking van de lens in verschillende atmosferische omstandigheden, zelfs in de meest veeleisende situaties. De rotatiehoek van de focusring wordt verhoogd tot 270 graden, waardoor scherpstellen eenvoudig en nauwkeurig is in elk bereik. De lens is verkrijgbaar met zowel metrische als Engelse markeringen.

De hoogste aandacht is besteed aan het diafragmamechanisme, waarbij elf irisbladen met afgeronde randen geweldige bokeh en scherpte creëren. De Irix Cine 150 mm vermindert ook aanzienlijk het 'diffraction-effect' bij filmen met lage diafragmawaarden. De diafragmaopening varieert van T3.0 tot T32. De diafragmaring draait 75 graden.

Innovaties binnen het merk

Het Irix Cine 150 mm T3.0 objectief valt op door zijn robuuste ergonomie en design. De randen van de focus tandwielen worden afgeschermd door een speciale ring, die een groter gebied biedt voor handmatige bediening - terwijl het nog steeds compatibel is met follow-focus systemen. De markeringen op de lens zijn gegraveerd met laser en behandeld met UV-fluorescerende verf om de leesbaarheid bij omstandigheden met weinig licht te verbeteren.

De Irix Cine 150 mm T3.0 is ontworpen als een veelzijdig hulpmiddel in de handen van een filmmaker en is daarom gebouwd om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden. De behuizing is voorzien van verschillende afdichtingen om een barrière te creëren voor stof en waterspetters. De afgedichte constructie zorgt voor de veiligheid van zowel het optische lenssysteem als de camerasensor.

De nieuwe Irix Cine 150 mm T3.0, evenals toekomstige Irix Cine lenzen, zullen worden aangeboden in de volgende lensbevestigingen: Canon EF, Sony E, MFT en PL.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem