Nieuwe lens van Irix gaat de ruimte in
Een aparte toevoeging aan de objectief lijn van Irix; een lens speciaal voor in outer space.
Irix lijn
Irix is een jong bedrijf dat in korte tijd een paar indrukwekkende objectieven op de markt heeft gebracht. Zo zijn daar de Irix 11mm f/4.0 Blackstone/Firefly, Irix 15mm f/2.4 Blackstone/Firefly en de Irix 150mm F2.8 Macro 1:1 Dragonfly Macro lens. Deze laatste hebben we op de redactie getest en gaven we destijds een platina Award. Tevens is deze lens op dit moment de hoofdprijs in onze Fotowedstrijd: Macro 2019.
Kwaliteit, duurzaamheid en precisie zijn de keyfactors waar Irix voor staat. Iets waar ze nu extra hard op kunnen hameren omdat ze gekozen zijn voor een grote missie vanuit SatRevolution. 'S-werelds eerste poolse observatie satteliet genaamd Światowid zal namelijk het doelwit zijn waarop de lens gemonteerd wordt. Beelden van de aarde zullen gebruikt worden in een nieuw onderzoek met als doel de verbetering van verschillende navigatie apps.
Ruimte doel
Om een perfecte lens te maken die klaar was om te ruimte in te gaan, waren er veel limitaties waar het bedrijf zich aan moest houden. Zo waren er bepaalde parameters zoals de brandpuntafstand, diafragma, optische resolutie en een lage optical aberration die zeer specifiek aangehouden moesten worden. Ook moest de lens modulair zijn. Wat inhoudt dat hij makkelijk uit elkaar gehaald moet worden, voor het geval de lens overgezet moet worden naar een andere sensor. Daarnaast was het gewicht zeer belangrijk; de lens mocht niet meer dan 300gram wegen.
Irix moest zich echter niet alleen aan bovenstaande regels houden voor het ruimtestation, ook waren er bepaalde eisen vanuit NASA die richtlijnen heeft voor alles dat in een baan om de aarde eindigt. De standaarden zijn hierin vele malen hoger en strenger dan bijvoorbeeld lenzen of camera's die mee gaan aan boord van een ruimteschip, aangezien deze lens extern gebruikt zal worden en blootgesteld zal worden aan de invloed van de ruimte en alle gevaren die hierbij horen.
Lees ook: Fotowedstrijd: Macro 2019