Winnaar ontvangt een geldbedrag van € 500,-

International Photo Festival in Leiden: Junn wint Hans Gillis Publieksprijs

Remco Stunnenberg 701 0
Tijdens de laatste dag van de vierde editie van het International Photo Festival in Leiden, gisteren, ontving het duo Matthijs Uivel en Margot Everts (Junn) de Hans Gillis Publieksprijs.

Deze prijs, die traditiegetrouw op de laatste dag van het festival wordt uitgereikt, is een eerbetoon aan Hans Gillis, medeoprichter van het IPFL. Hij zette de eerste twee edities van het IPFL succesvol op de kaart. Het winnende duo ontvangt een geldbedrag van € 500,- om te besteden aan de ontwikkeling van hun fotografiecarrière.

Sinds 2014 werkt Junn aan een uitgebreid fotoproject. Zij maken portretten van verschillende artiesten en muzikanten op locaties, festivals en in hun studio. Zij maken met de hand een enkele foto en gebruiken het antieke collodionproces op een eigentijdse manier. De techniek dateert uit 1851 en maakt gebruik van puur zilver, collodion en een glazen of metalen oppervlak om een uniek beeld te creëren.


Daarmee is Junn niet de eerste die de digitale fotografie de rug toekeert. Overal in de wereld duiken fotografen op die zich storten op het oude ambacht van de zogenaamde natte plaat fotografie, een van de oudste fotografische technieken die we kennen. Het is uitermate bewerkelijke techniek, maar wie deze techniek beheerst, is tot geweldige dingen in staat. 

‘Na jarenlange ervaring in digitale fotografie, hebben we bewust de beslissing genomen om ons opnieuw te concentreren op analoge fotografie’, aldus het winnende duo. ‘Niet in de eerste plaats vanwege de esthetiek, maar meer vanwege de technische uitdagingen en mogelijkheden. Het werken met film geeft meer voldoening dan de bijna klinische berekening van digitale fotografie. Door middel van deze techniek, willen we graag een deel van de magie herstellen voor het maken van afbeeldingen.'

Meer lezen over de zogenaamde natte plaat fotografie? Kijk hier

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco