Now You See Me Moria in het Nederlands Fotomuseum, Foam en Stedelijk Museum

Redactie DIGIFOTO Pro 991
Voor het eerst werken drie Nederlandse culturele instellingen samen om het internationale collectief Now You See Me Moria een platform te bieden in Nederland. De foto’s geven een rauw en eerlijk beeld van het dagelijks leven in het grootste vluchtelingenkamp van Europa. Dankzij de persoonlijke ervaringen, woede en pijn is er een heel mooi en bijzonder project gemaakt waarin vluchtelingen via Instagram foto’s en verhalen delen over hun dagelijks leven.

Bewust zijn door beelden uit Moria

Amir, een jonge Afghaanse vluchteling, en de in Nederland wonende en werkende Spaanse beeldredacteur Noemí, startte in augustus 2020 Now You See Me Moria. Zij begonnen samen een Instagramaccount waarop foto’s en verhalen warden gedeeld over het dagelijks leven in het kamp.

De foto’s zijn gemaakt door Amir. Hij is zelf vluchteling en zit al een jaar vast in Moria. Dat maakt dezze foto’s zo bijzonder. Ali en Mustafa uit Afghanistan en Qutaeba uit Syrië, vluchtelingen die ook in Moria verblijven, legt hij het leven daar vast. Deze fotografen staan altijd klaar om hun foto’s en verhalen van anderen te delen. Vaak zijn dit ook kinderen. Kinderen komen niet herkenbaar in beeld vanwege hun veiligheid. De foto’s zijn het algemeen niet even scherp of gekaderd en dat is juist de kracht van de foto’s. Het zijn pure gebeurtenissen waar geen scenes voor gemaakt worden en dat is juist hun situatie.

Het Instagramaccount trekt na de lancering in de zomer van 2020 vrijwel direct de aandacht van media, individuen en organisaties uit heel Europa. Inmiddels telt het account meer dan 30.000 volgers en dagelijks worden nieuwe foto’s gepost. Het medium Instagram en de algoritmes bieden de inwoners van Moria een democratisch luik tot de rest van de wereld die anders voor hen absoluut onbereikbaar zou blijven.

Nederlands Fotomuseum, Now You See Me Moria

Werk van fotografen zoals Ata Kandó, Peter Martens, Ad van Denderen en Maria Toby zijn in de collectie opgenomen. Deze fotografen toonde veel betrokkenheid voor mensen op de vlucht en in nood. Zo portretteert Kandó Hongaarse vluchtelingen in 1956 en brengt Ad van Denderen in zijn project Go No Go de Europese migratiegeschiedenis in beeld door vijftien jaar lang migranten en vluchtelingen te volgen op hun weg naar een beter leven. Het project Now You See Me Moria bouwt voort op deze traditie.

Het Nederlands Fotomuseum toont, zodra het open mag, een selectie van de foto’s, open call posters en een aantal video-installaties. Voor nu is het plan dat je het vanaf 9 juni 2021 mag komen bewonderen.

Foam, Now You See Me Moria, opening juli 2021 (data onder voorbehoud)

Foam is een internationaal opererende organisatie op het gebied van fotografie, gehuisvest in Amsterdam. Foam laat mensen wereldwijd genieten van de volle breedte van de fotografie, via het museum in Amsterdam, het  internationaal verspreiden van magazines, het digitale platform en via de galerie. Foam signaleert, ontwikkelt, duidt, presenteert, collectioneert, publiceert en stimuleert. Daarbij is het scouten en presenteren van opkomend talent een duidelijke en onderscheidende kwaliteit. Foam richt zich op talentontwikkeling, internationalisering en educatie met daarin nadrukkelijk aandacht om de verbinding met de maatschappij te versterken. Thema’s als migratie, identiteit, seksualiteit, economische rechtvaardigheid en klimaat worden in de huidige samenleving voor een belangrijk deel gevormd, bepaald en gedeeld door beelden. Foam wil deze thema’s vanuit de fotografie nog nadrukkelijker tonen, duiden en bespreken aan de hand van de publieke programma's en tentoonstellingen. Het project Now You See Me Moria past in deze ambitie. Foam zal een selectie van de foto’s en posters tonen, verspreid over het gehele pand aan de Keizersgracht. De opening is voor nu gepland in juli 2021.

Stedelijk Museum Amsterdam, Now You See Me Moria

Het Stedelijk Museum heeft een belangrijke traditie op het gebied van fotografie en grafische vormgeving. Grafisch ontwerp is er al sinds de jaren 30 te zien en het museum heeft een van de grootste collecties ter wereld. In 1958 is het Stedelijk een van de eerste moderne musea dat fotografie als volwaardig kunstmedium ziet, inmiddels beschikt het over een fotocollectie van internationaal belang, met een belangrijke plaats voor documentairefotografie. De foto’s van de Moria-fotografen en de open call posters van het Now You See Me Moria-project zijn de tweede editie van het POST/NO/BILLS-concept waarin het Stedelijk actuele grafische vormgeving laat zien, inspelend op trends en maatschappelijke ontwikkelingen. De foto’s en posters krijgen een centrale plek: rondom de historische trap, een van de belangrijkste looproutes in het museum. De opening is voor nu gepland in september 2021.
 

Meer weten? Klik hier!
 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie