Paul Barden wint eerste Wet Plate Competition

Opmars van natte plaat fotografie

Remco Stunnenberg 758 1
Overal in de wereld duiken fotografen op die de digitale fotografie de rug toekeren en zich storten op het oude ambacht van de zogenaamde natte plaat fotografie, een van de oudste fotografische technieken die we kennen.

Natte plaat fotografie is een volstrekt onhandige en uitermate bewerkelijke techniek. Maar wie deze techniek beheerst, is tot geweldige dingen in staat. Dat blijkt wel uit de inzendingen en het winnende beeld van de Wet Plate Competition die gisteren bekend werd gemaakt. Het was de eerste keer dat deze wedstrijd werd gehouden. De organisatie was in handen van Modern Collodion, specialist op het gebied van natte plaat fotografie.

Winnende beeld


Deze wedstrijd leverde meer dan tweehonderd inzendingen op van 75 natte-plaatfotografen uit negentien verschillende landen. Het winnende beeld, Aristolochia Pods getiteld, werd gemaakt door Paul Barden.  

Geïmproviseerde studio 

Barden maakte zijn winnende beeld in een geïmproviseerde studio in zijn eigen huis. Hij maakte gebruik van een selectie zaaddozen en een donkergrijze achtergrond van papier. Hij belichte de scene van bovenaf met een compacte, fluorescerende softbox en een beetje reflectielicht van onderaf. Dit leverde voldoende licht op om te werken met een diafragma van f/11. Voor dit beeld gebruikte hij een Schneider Symmar S 240 mm lens. De collodion die hij gebruikte typeert de winnaar als een ‘zeer bejaard werkpaard’.    

Bekijk ook het werk van de vier finalisten aan deze wedstrijd:

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco

afbeelding van pietnicolaas

Het is een mooie foto, maar ik zie het veschil niet met "gewone " fotografie en natte plaat fotografie. Ik vermoed dat iemand die goed is in Photoshoppen een soortgelijk resultaat kan behalen.