Hands-On: Nikon 1 AW1

Hands-On Preview: Nikon 1 AW1 - Waterdicht en schokbestendig

Julian Huijbregts 9868
Nikon introduceert de 1 AW1. De nieuwe camera in de 1-serie is waterdicht tot vijftien meter diep, schokbestendig en kan tegen vrieskou. De specificaties komen verder grotendeels overeen met de Nikon 1 J3. Nikon nodigde ons uit om het toestel te komen bekijken en even onder te dompelen.

In 1963 bracht Nikon de eerste Nikonos op de markt. De lijn met analoge onderwatercamera's bleef tot en met 2001 in het assortiment en kende vele uitvoeringen. Van camera met vaste lens, tot compleet systeem met verwisselbare objectieven. Nu komt Nikon opnieuw met een waterdicht systeem, ditmaal gebaseerd op de Nikon 1-serie.

Nikon 1 AW1
Zelfs het pop-upflitsertje is waterdicht

Nikon 1 AW1

Hoewel het vrijwel niet is af te zien aan de behuizing van de Nikon 1 AW1, kan de camera tot vijftien meter diep onderwater gebruikt worden. Zelfs het pop-upflitsertje is afgedicht en werkt ook onder het wateroppervlak.

De behuizing van de Nikon 1 AW1 is iets groter dan die van de 'gewone' Nikon 1-camera's, maar als je niet zou weten dat het toestel onderwater gebruikt mag worden, dan zou je waarschijnlijk niet snel op het idee komen om met de camera het zwembad in te springen.

Nikon 1 AW1 onderwater

Afdichtingen

Ga je de Nikon 1 AW1 nader inspecteren, dan vallen er een aantal zaken op. Zo is het batterijklepje en het klepje waar de aansluitpoorten zich onder bevinden voorzien van een extra 'lock'-schuifje. Haal je het objectief los van de Nikon 1 AW1, dan wordt echt duidelijk dat je met iets speciaals te maken hebt.

Nikon 1 AW1 afdichtingenDe vatting is in principe hetzelfde als die van de andere Nikon 1-camera's. Je kunt het hele assortiment van Nikon 1-objectieven gebruiken op de AW1 (niet onderwater). De speciale AW-objectieven hebben echter een extra beschermring die uitsteekt en over de afdichting rondom de aangepaste lensvatting op de AW1-camera schuift. Het verwisselen van de AW-objectieven gaat daardoor wat stroever, je moet wat kracht zetten om de objectieven te verwisselen en goed vast te klikken.

Waterdicht, schok- en vriesbestendig

Volgens Nikon is de 1 AW1 waterdicht tot vijftien meter diep. Volgens interne tests van de fabrikant kan de camera maximaal 60 minuten gebruikt worden op deze diepte.

Ook een val is geen probleem voor de camera. Je kunt het toestel van maximaal twee meter hoog op de grond laten kletteren volgens Nikon. Een val zou de werking van het toestel en de AW-objectieven niet beïnvloeden, maar vervorming aan de buitenkant en beschadiging van de behuizing zijn niet getest, lezen we in de specificaties.

Wil je geen butsen of krassen op de behuizing, dan is het aan te raden om de optionele siliconen hoes om de Nikon 1 AW1 te bevestigen. Deze is verkrijgbaar in diverse kleuren en geeft de camera bovendien meer grip.

Vrieskou is eveneens geen probleem voor de Nikon 1 AW1: de robuuste camera kan gebruikt worden bij temperaturen van -10 tot +40 graden Celsius.

Hoesje

Specificaties: Nikon 1 J3 met extra's

In de behuizing vinden we een 14-megixelsensor met het Nikon CX-formaat (1-inch) en een Expeed 3A-beeldprocessor. Het zijn dezelfde ingewanden als de Nikon 1 J3 en de Nikon 1 AW1 biedt dan ook dezelfde mogelijkheden.

Het iso bereik loopt van 160 tot 6400, je kunt fotograferen met 60 beelden per seconde in volledige resolutie (fixed focus). Wil je gebruikmaken van continu-autofocus dan zijn snelheden tot 15 bps mogelijk. Filmen is mogelijk in 1080p-resolutie met 30 beelden per seconde.

Ingebouwde gps

Nikon heeft de AW1 echter voorzien van een aantal nieuwe functies. Zo is een gps-ontvanger geïntegreerd in de behuizing. Deze maakt zowel gebruik van het Amerikaanse gps-systeem als het Russische Glonass. Ook is de camera voorzien van hoogte- en dieptesensoren, de informatie wordt opgeslagen in de exif-data van je foto's. Daarnaast krijg je een digitale horizon en kompas tot je beschikking.

Nikon 1 AW1 back

Action control

De toevoeging van sensoren die beweging kunnen registreren maken Action Control mogelijk. Hiermee kun je door de camera te kantelen de opnamemodus wijzigen. Handig, want het programmawieltje, dat Nikon op de 1 J3 toevoegde, is verdwenen bij de Nikon 1 AW1. We hebben de Action Control-functie kunnen testen en dat werkt op het droge prima, maar waarschijnlijk is het vooral onderwater handig.

Nikkor 1 AW 11-27.5mm1 Nikkor AW-objectieven

Samen met de Nikon 1 AW1 zien twee AW-objectieven het levenslicht, die net als de camera waterdicht, schok- en vriesbestendig zijn. Beiden zijn varianten op bestaande objectieven voor het 1-systeem. De 11-27.5mm f/3.5-5.6 wordt verkocht als kitlens. De 10mm f/2.8 AW is los verkrijgbaar voor 329 euro, of in een kit met camera en de twee objectieven.

De andere objectieven van het Nikon 1-systeem zijn ook te gebruiken op de AW1, al is het dan uiteraard niet de bedoeling dat je de camera onderwater gebruikt of laat vallen. De AW-objectieven passen niet op andere Nikon 1-camera's, gezien de aangepaste vatting.

Nikon 1 AW1 objectieven
De Nikkor 1 AW-objectieven zijn voorzien van een speciale afdichting die over de aangepaste lensvatting op de Nikon 1 AW1 schuift.

Onderwaterinstellingen

Nikon voorziet de AW1 van een onderwaterstand met een drietal instellingen die onderwater automatisch voor fraaie beelden moeten zorgen. Je hebt keuze uit 'Standard', 'Scuba' en Close-up'. Ook is een witbalansinstelling voor onderwaterfotografie- en video toegevoegd. Daarnaast kan de camera vervorming veroorzaakt door het water automatisch corrigeren.

Nikon SB-N10Accessoires

Naast de AW-camera en -objectieven brengt Nikon een aantal accessoires op de markt. Zo is er een speciaal 40.5mm -filter dat condensvorming tegen moet gaan bij extreme temperatuurverschillen.

Daarnaast kondigt Nikon de ontwikkeling van de SB-N10 aan. Een onderwaterflitser die gebruikt kan worden in combinatie met de Nikon 1 AW1. Het flitsertje wordt begin 2014 verwacht.

Gewaagde zet?

De introductie van de Nikon 1 AW1 is opvallend. Met de 1-serie mikt Nikon op de massa: gebruikers die overstappen van een compactcamera, iets beters willen, maar niet toe zijn aan een 'ingewikkelde' spiegelreflex.

Een onderwatercamera is een behoorlijk specifiek product, waar geen enorme doelgroep voor is. Toch heeft Nikon met de 1 AW1 een uniek product op de markt gezet. Het is duidelijk geen vervanger voor de professionele onderwatercamera's, gezien de 1-serie als basis wordt gebruikt.

We kunnen ons echter goed voorstellen dat de camera aantrekkelijk is voor de enthousiaste snorkelaar of amateurduiker, die geen zin heeft om een groot (en duur) onderwaterhuis mee te slepen.

Nikon 1 onderwaterhuis
Nikon heeft al een onderwaterhuis voor de 1-serie in het assortiment, maar met de Nikon 1 AW1 is zo'n lompe behuizing niet nodig.

Ook kan de camera interessant zijn voor mensen die niet al te zorgvuldig met hun spullen om (willen) gaan. De Nikon 1 AW1 lijkt bijvoorbeeld perfect voor een dagje strand met de kinderen. Om de camera hoef je je geen zorgen te maken en de kwaliteit is beter dan de waterdichte compactcamera's die op de markt zijn. 

Wel hebben we nog onze vraagtekens bij het objectievenaanbod. Nikon heeft ervoor gekozen twee bestaande objectieven om te bouwen naar AW-versies. De 10mm prime voegt bovendien niet zo heel veel toe ten opzichte van de zoom die start bij 11mm. Liever hadden we een ultragroothoek gezien of zelfs een fisheye. Het is afwachten wat de toekomst brengt. Gezien Nikon kiest voor een systeem met verwisselbare objectieven is het onvermijdelijk dat er meer glaswerk komt. Mogelijk bouwt Nikon meer bestaande Nikkor 1-objectieven om naar AW-versies, de 6.7-13mm lijkt ons bijvoorbeeld een logische keuze.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon 1 AW1 krijgt een adviesprijs van 839 euro, inclusief de waterdichte AW 11-27.5mm. Het toestel wordt gemaakt in de kleuren wit, zilver en zwart. Op de Nederlandse markt zal aanvankelijk het zwarte exemplaar te vinden zijn. Vanaf 10 oktober ligt de Nikon 1 AW1 in de winkels.

Nikon 1 AW1

afbeelding van Anonymous

erg handig....onderwater je lens verwisselen....

afbeelding van Gertjan

Deze camera lijkt me niet perse bedoeld voor _onder_ water (daar is de grote behuizing beter voor geschikt). De robuste "all weather" is voor gebruik in de buurt van water, voor watersporters en allerhande outdoor activiteiten. Niet zo'n kleine niche.

afbeelding van Anonymous

Vrieskou is eveneens *GEEN* problem....