Hands on met de Fujifilm X-H1

Hands-on met de Fujifilm X-H1 in Portugal

Jasper van Bladel 1491 0
Fujifilm vloog ons naar de Portugese hoofdstad Lissabon om kennis te maken met hun nieuwste camera. Het blijkt de X-H1 te zijn, een camera die tegelijkertijd een heel nieuwe lijn in het Fujifilm-gamma aanboort.

Waar staat deze X-H1 nu precies? Deze camera is gericht op fotografen die zich ook op (semi)professioneel vlak met video bezighouden, maar daarnaast de fotokwaliteiten ook nodig hebben. Het is een hybride camera, want zowel geschikt voor fotografie als voor video. Vandaar ook de H in de naam. Fujifilm zegt niet expliciet dat die letter voor hybride staat, maar ze hinten er wel naar. De camera is dus een professionele toevoeging aan het assortiment en staat net onder de middenformaat GFX 50s op de ladder, boven de X-T2 en de X-Pro 2.

Op fotogebied heeft de X-H1 veel te bieden, al zijn veel componenten herkenbaar uit de twee camera’s aan het eind van de vorige alinea. Tegelijkertijd heeft de camera de uitstraling van een kleine GFX 50s. De materialen, het algehele design en de hele gebruikservaring doen erg aan die camera denken. En dat is geen straf, want we kennen de GFX 50s als een erg fijne camera. Als je de X-H1 van de zijkant bekijkt zie je waar het onderscheid zit: de X-H1 is een heel stuk minder diep. De GFX 50s heeft een flinke ‘bult’ aan de achterzijde waar het lcd-scherm zit en die extra body heeft deze X-H1 niet. Wat de camera wel heeft, is een lcd-scherm aan de bovenzijde van de camera waarop je snel en eenvoudig de instellingen vindt. Dit kennen we ook van de GFX 50s en is een fijne toevoeging.

Workshops

Om de camera beter te leren kennen heeft Fujifilm een aantal workshops in petto. In een prachtig paleis in de Portugese hoofdstad hebben ze diverse ‘shooting stations’ gemaakt waarbij we een aantal facetten van de nieuwe camera kunnen uitproberen. We beginnen bij de video-workshop, één zeer belangrijk onderdeel van deze camera. Een harpiste speelt en zingt een aantal liederen en één voor één kunnen we met de X-H1 aan de gang om de hele exercitie vast te leggen. Meteen valt op dat filmen met deze camera een heel intuïtief proces is. Door de ingebouwde beeldstabilisatie, nieuw voor een camera uit de Fujifilm X-range’ is het doodeenvoudig om soepele en strakke beelden te maken. De autofocus, die ook een verbetering heeft ondergaan tegenover eerdere camera’s, heeft er geen enkele moeite mee als je wisselt van onderwerp en als deze onderwerpen zich op een andere afstand van de camera begeven. Soepel wisselt de camera van focus en dat geeft de video-modus van deze camera gewoon een heel bruikbaar karakter. De beelden volgen!

De beeldkwaliteit van deze Fujifilm is zoals we gewend zijn van het Japanse merk: erg fijn. Wat het precies is – waarschijnlijk de processor en de beeldverwerking – weten we niet, maar de beelden die uit deze camera komen zijn gewoon erg mooi qua scherpte, kleuren en algemene indruk. Ruis is ook bijzonder goed onder controle, zien we tijdens deze eerste test.

Het werken met de camera voelt verder bijzonder vertrouwd. Wie eerder met camera’s van Fujifilm gewerkt heeft kan hier zo mee weglopen. De zoeker is overigens erg mooi groot en helder.

Subtiel

Twee dansers maken elkaar het hof op de dansvloer terwijl wij met de X-H1 proberen om de emoties en het sensuele karakter van de dans te vangen. Fujifilm-camera’s zijn traditioneel goed in het vangen van huidtinten en deze camera is daar geen uitzondering op – zowel op foto’s als in de video’s die we maken worden die huidtinten erg natuurlijk en fraai afgebeeld. Dit komt ook naar voren als we later in een eeuwenoude bibliotheek portretten maken met flits- en natuurlijk licht.

Conclusie

We denken dat Fujifilm met deze X-H1 een zeer succesvolle nieuwe stap zet. De toevoeging van in body stabilisatie is de grootste innovatie en deze techniek werkt in de praktijk zeer overtuigend. Beelden worden mooi soepel en vloeiend, waardoor de camera breed inzetbaar wordt. Natuurlijk een erg belangrijk punt bij videomakers die, hoewel niet afhankelijk van in body stabilisatie, dit toch graag willen hebben om zo veelzijdig mogelijk te kunnen werken. De traditionele beeldkwaliteit van Fujifilm-camera’s is ook in deze X-H1 te vinden en de hele uitvoering van de camera ademt kwaliteit en duurzaamheid. Daarbij is ook de prijs aantrekkelijk. Zou je bij dergelijke specs een prijs van boven de € 2000 of zelfs € 2500 verwachten, Fujifilm prijst deze X-H1 aantrekkelijk laag. De body kost € 1899,- en dat is scherp te noemen als je kijkt naar wat je daar allemaal voor krijgt. Al met al is dit een camera die een waardevolle toevoeging is aan het gamma van Fujifilm en eentje die wellicht een nieuwe kopersgroep kan overtuigen om de stap naar Fujifilm te gaan maken.

 

Let op: de foto's zijn gemaakt met pré-productiemodellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper