Praktijktest Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0 Macro OIS

Hands-on Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0 Macro OIS

Eefke Burg 2764 0
De Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0 Macro OIS is de standaard kitlens bij de Panasonic Lumix S1 of S1R en daarom is het meestal het eerste objectief dat veel van de gebruikers van deze camera’s als eerste mee gaan werken. Op de Fotofair hebben we de kans om het nieuwe objectief uit te testen met een mooie opstelling die daar is gepresenteerd van verschillende robuuste items die je normaal gesproken in een werkplaats tegen zou kunnen komen. We delen graag onze voorlopige conclusies van het objectief met jullie.

Lees ook: Star Trek logo gevonden op Mars

Tekst en fotografie: Eefke Burg

Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0 Macro OIS: robust, zwaar en in balans

De Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0 Macro OIS is met zijn 650 gram en 118 mm lengte behoorlijk groot en zwaar, maar dat is de body van de Panasonic Lumix S1R ook als je deze vergelijkt met zijn lichtere concurrentie. Het geheel is echter prettig in balans en is een fijn gewicht om mee te werken. Een 24-105mm is een opvallende keuze, waar andere standaardobjectieven vaak gaan voor de 24-70mm brandpuntsafstand, geeft de 24-105mm je aanzienlijk meer bereik. Dit heeft echter ook een keerzijde: je hebt met f/4, minder licht om mee te werken.

Lees ook: Beste naaktfoto maand juni

Dit nadeel heeft Panasonic proberen te compenseren door ingebouwde optische stabilisatie in te bouwen, waardoor de Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0 Macro OIS in theorie tot wel zes stops stabilisatie biedt (uitgaande van de maximale brandpuntsafstand van 105mm). In praktijk is het verschil vaak tot 4 stops. Een ander fijn voordeel aan dit objectief is de minimale scherpstelafstand die maar liefst 30 centimeter bedraagt. Dit biedt mogelijkheden voor veel macrofotografen.

Stille autofocus bij Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0 Macro OIS

Bij de opstelling op de Fotofair is een gedeelte geplaatst in felle studio lampen, maar ook een gedeelte van de opstelling is in een wat donkerdere hoek ingericht. Dit heeft het voordeel dat de prestatie bij weinig licht zichtbaar is. Meteen valt de stille, snelle autofocus op. Het beeld op onze testbeelden is ontzettend scherp. De scherpte is erg goed in het centrum, maar is ook naar de randen toe ruim voldoende.

We kijken er naar uit om het objectief nog meer te kunnen testen.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke