Hands-on met de Sony RX10 III in Wildlands

Hands-on met de Sony RX10 III in Wildlands

Redactie DIGIFO... 3855 1
Als doorgewinterde gebruiker van spiegelreflexcamera’s en Sony A7-serie systeemcamera’s is het in eerste instantie wat onwennig om met de Sony DSC-RX10 III op pad te gaan. Klein, compact en geen enkele mogelijkheid om er een ander objectief op te zetten. Kan deze camera alles waar ik normaal een uitgebreide set van camera met objectieven voor gebruik? Om dat te onderzoeken voelde ik de RX10 III aan de tand in Wildlands!

Natuurfotograaf Jan Vermeer test de Sony RX10 III in de praktijk

Een doorgewinterde fotograaf heeft niet snel de behoefte om naar andere systemen te kijken. Natuurlijk weet je dat er compactere camera’s zijn maar dat wordt snel weggezet als niet interessant. Naast de echt compacte camera’s kennen we ook een tussenvorm, de bridgecamera. De RX 10 III is de nieuwste versie van de Sony DSC-RX10-serie bridgecamera’s. Deze camera heeft op een afstandje wat weg van een kleine spiegelreflexcamera. De behuizing is bestand tegen slechte weersomstandigheden; hoewel ik nooit de grenzen opzoek geeft het wel een gerust gevoel als het ineens begint te regenen.

Het duidelijkste verschil met een DSLR is de vaste lens. De Sony RX 10 III heeft een bijzonder optiek in huis: een kwaliteitslens van Zeiss die omgerekend een bereik heeft van 24-600mm! De lichtsterkte is ook niet mis voor een lens met dit bereik: f/2.4 - f/4.0. Ook niet onbelangrijk is de sensor: dit is een 1 inch 20 megapixel sensor. Samen met de gelauwerde BIONZ X beeldprocessor rollen er sublieme foto’s uit deze camera. Bijzondere features als 4K-video, slow motion, SteadyShot, een scherpe elektronische zoeker en een handig uitklapbaar lcd-scherm maken het plaatje compleet. Tijd om te kijken of de praktijk ook zo mooi is als de specificaties, op naar Wildlands!

Into the wildlands

Wildlands in Emmen is het nieuwe themapark met dieren gepresenteerd in fraaie en opvallend grote verblijven. Er is al veel over gezegd en geschreven maar zelf ervaren is nog altijd het leukst. Het bezoek op een doordeweekse dag aan dit park is zeker geen tegenvaller. Integendeel, de fraaie aanleg van het park ziet er fotografisch interessant uit.

Voor een ultieme camera-praktijktest is alles aanwezig, zoals een enorme overdekte jungle, een prachtige vlindertuin, ijsberen en nijlpaarden onder water; genoeg uitdagingen om de Sony RX 10 III eens goed uit te proberen. 

SteadyShot

Als fervent gebruiker van een statief gaat deze natuurlijk standaard mee tijdens mijn bezoek. Hoewel de RX10 III een perfecte SteadyShot stabilisatiefunctie heeft is een stevige driepoot wel zo handig om details vast te leggen of dieren die wat verder weg zijn goed in beeld te krijgen.

De camera is opvallend, nee extreem stil in gebruik. Zodra de knop wordt ingedrukt zie je op het scherm of in de zoeker dat er een opname wordt gemaakt. Het is volledig elektronisch, ook de zoeker wat voor een traditionele DSLR-gebruiker even wennen is. Maakte ik voorheen uitsluitend foto’s door in de zoeker te kijken, nu gebruik ik voor 80% van al mijn foto’s het lcd-scherm. Het is handiger omdat je sneller en flexibeler kunt reageren op veranderingen. Niet alleen van je onderwerp, ook van de omgeving.  Kijk je door een zoeker dan is het zicht op je omgeving vrijwel nihil. Neemt niet weg dat de zoeker van de RX10 III een prima beeld geeft en voor de fotograaf die daar gebruik van wil maken is de keus eenvoudig.

In Jungola is een prachtige waterval die ik fotografeer met een langzame sluitertijd. Het diafragma stel ik in op f/16, dit kun je met deze camera handmatig doen door middel van de diafragma-ring op het objectief. Naast de diafragmaring zit er ook een zoom- en focusring op, dus je kunt deze snel  aanpassen door op de juiste plek aan de lens te draaien.

De waterval maakt fraaie patronen in het water; met de zoomlens zoek ik snel de mooiste composities wat snel en kinderlijk eenvoudig gaat. Maakte ik eerst op een groothoekstand een foto van de waterval, bijna gelijk schakel ik over naar de verste telestand. Wow, dat is fantastisch! Snel maak ik nog wat details van bloemen en vlak bij de uitgang nog wat portretten van de kroonduif en de ringstaartmaki’s. Buiten maak ik wat foto’s van de olifanten; ook nu is het erg handig om snel te kunnen schakelen van matig tele tot de maximale 600mm stand. De camera ligt prettig in de hand, wat vooral te danken is aan het robuuste ontwerp dat toch in de buurt van een spiegelreflexcamera komt.

Dieren voor de lens

Bij de giraffen kruip ik met de camera dichtbij de nieuwsgierige dieren. Door heel laag te zitten en daarbij gebruik te maken van het kantelscherm maak ik continu foto’s. Dat werkt perfect en zonder de dieren onnodig te verstoren maak ik eenvoudig een aantal fraaie portretten.

De camera presteert boven verwachting en ik blijf me vertwijfeld afvragen waarom ik altijd met 17 kilo fotoapparatuur loop te zeulen.. De bavianen werken ook mee en poseren keurig voor de lens. Beweeglijk als deze dieren zijn kan de camera dat toch snel volgen: de autofocus werkt accuraat en snel. Wonderlijk.

Als sluitstuk bezoek ik de ijsberen. De ijsberen zijn onder water te zien door grote ramen. Ze zijn erg actief en plonsen het water in en uit. Het ontwerp van het ijsberenverblijf is niet gemaakt voor fotografen, de ramen zijn relatief klein en voor kinderen zijn er opstapdrempels gemaakt. Dit is een uitdaging voor fotograaf en camera. Hoge ISO-waarden zijn hier wel nodig om een snelle sluitertijd te kunnen gebruiken. Doe je dat niet dan zijn de snelle bewegingen van deze dieren niet scherp te vangen. Toch weet de RX10 III een aantal mooie beelden van de ijsberen vast te leggen.

Onder de indruk

Het fenomeen bridgecamera was tot voor kort nieuw voor mij. Tijdens deze test ben ik aangenaam verrast en bijzonder onder de indruk geraakt van wat de Sony Cybershot DSC-RX10 III kan. De compacte bouw in combinatie met de scherpe Zeiss lens, het grote bereik en de 1 inch sensor zorgen voor prachtige resultaten. Fotografen die meer willen dan een standaard compactcamera en het gedoe van een uitgebreide DSLR of systeemcamera met verwisselbare objectieven niet zien zitten halen met de Sony RX 10 III een ideale camera in huis waar je vrijwel ieder onderwerp mee aan kan!

De Sony Cybershot DSC-RX10 III is o.a. verkrijgbaar bij CameraTools.nl.

Over Jan Vermeer

Jan Vermeer is al ruim 15 jaar gepassioneerd fulltime professioneel fotograaf. De natuur is zijn grootste bron van inspiratie. Zijn foto’s zijn veelvuldig bekroond in prestigieuze fotowedstrijden, en zijn werk wordt gepubliceerd in verschillende tijdschriften waaronder National Geographic.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van E Versteegt

Mooie review! Wel heb ik mijn twijfels over de nabewerking van de foto's voor publicatie in de review. Ik vind ze er nogal 'onscherp' uit zien. Volgens mijn doen ze deze camera geen recht.

Deze camera staat ook hoog op de shortlist van mij en m'n vriendin. We hebben nu nog allebei een eigen camera (zij een Nikon P500, zeer matige superzoom) en ik een Sony A55 SLT. De SLT neem ik bijna nooit meer ergens heen... hij is gewoon te bulky en de superzoom die ik erop heb zitten maakt hem niet geschikt voor architectuur (te weinig groothoek).

Dit resulteert erin dat we bijna alleen nog maar foto's maken met onze smartphones, wat vaak voldoet. Maar soms mis ik toch de mogelijkheden van een échte camera.