Gebruikers kunnen zelf software ontwikkelen voor Canon EOS RP

Eefke Burg 495 0
De Canon EOS RP is een spiegelloze fullframe camera die niet veel toeters en bellen kent. Dankzij het digitale tijdperk en de wondere wereld van SDK’s (Software Development Kits) zou de Canon EOS RP wel eens kunnen veranderen in de natte droom van elke fotograaf. Onlangs heeft Canon aangekondigd dat de EOR RP de volgende in de rij is om hun CCAPI (Camera Control Applicatie Programma Interface) te mogen gebruiken. Met andere woorden: app-ontwikkelaars kunnen apps maken waarmee de camera nog beter op afstand is te bedienen.

Canon EOS RP niet de enige camera die bestuurd kan worden door software

Het gebeurt al langer dat camera’s worden bestuurd door middel van telefoons. Wat Canon bij de Canon EOS RP heeft gedaan wat nieuw is, is dat ze de gebruiker de kans geeft om eigen toepassingen te ontwikkelen om de camera op afstand te besturen. Hierdoor heeft de fotograaf uiteindelijk de volledige creatieve vrijheid en meer mogelijkheden tot zijn of haar beschikking.  

Lees ook: Epidemie dodelijke ongelukken door selfie 

Canon EOS RP kan worden bestuurd door software die ontwikkeld is door gebruikers

Het Canon CCAPI-programma werd in januari begin dit jaar gelanceerd, waardoor app-ontwikkelaars toegang kregen tot de draadloze versie van de software-ontwikkelingskit CCAPI en een getetherde versie van de softwareontwikkelaarskit genaamd EOS Digital SDK (EDSDK). Elke ontwikkelaar die toepassingen wil maken die toegang hebben tot de opgeslagen afbeeldingen en video’s op de Canon EOS RP of de camera op afstand wil bedienen via een telefoonapp, kan zich gratis aanmelden voor de community.

Bekijk ook: Foto hack: lakens gebruiken als softbox

De CCAPI-versie gebruikt het HTTP-protocol via WiFI en kan worden uitgevoerd via programma’s die de HTTP ondersteunen. Hierdoor heeft elke ontwikkelaar meer opties met betrekking tot de platforms waarop ze hun applicaties kunnen bouwen. Met EDSDK kunnen ontwikkelaars apps maken via een gekoppelde USB-verbinding. Beide softwareontwikkelaarskit maken het voor slimme programmeurs mogelijk om apps te maken die de eindgebruiker vervolgens kan downloaden en gebruiken. De software is naast voor Canon EOS RP ook voor andere camera’s van Canon beschikbaar.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke