Foto hack: gebruik goedkope lakens als softbox

Zacht licht maak je zelf: lakens als softbox

Redactie DIGIFOTO Pro 3815

Wanneer je niet naar buiten kunt om iemand in daglicht te fotograferen op die ene mooie locatie met het zachte licht, is je idee niet ineens onuitvoerbaar. Het enige wat jenodig hebt is een paar lakens en een paar statieven of eventueel een waslijn om ze aan op te hangen.

Stap 1: bepalen waar het licht vandaan komt

Het licht komt bijna nooit recht van boven. De zon komt meestal van een bepaalde kant vandaan. Bepaal welke kant dit is. Zorg ervoor dat je jouw model zo positioneert dat het licht zo’n tweederde van het gezicht bedekt. Aan één van de kanten van het gezicht is er aan de zijkant dus een schaduw of een donkerder gedeelte zichtbaar.

Stap 2: voor het toepassen van de foto hack, maak eerst een paar testfoto’s

Maak eerst een paar testfoto’s om te bekijken wat het verschil is met je latere foto’s. Afhankelijk van de testfoto’s kan je bepalen hoe erg je het licht wil verdoezelen.

foto hack, foto hacks foto hack hacks lakens softbox goedkope

Bekijk ook deze foto hack: Fotohacks: Labello

Stap 3: het ophangen van de lakens

Afhankelijk van hoe erg je het licht wil verdoezelen, hang je één of twee witte semitransparante lakens op met een uitklapbaar statief of twee losse statieven. Je kan eventueel mochten er bomen in de buurt zijn ook een waslijn hiervoor gebruiken. Zorg ervoor dat je de lakens plaatst tussen jouw model en de zon in. Het is daarbij wel belangrijk dat de schaduw van de lakens niet zichtbaar is op de foto. Hoe meer lakens er tussen de zon en jouw model in hangen, hoe meer de lichtbron wordt verdoezeld.

Bekijk naast deze foto hack, ook dit interessante bericht: Madonna maakt krachtige statement omtrent naaktfoto’s

Tip bij het toepassen van deze foto hack: gebruik wat dikkere witte lakens om de zon te reflecteren

Je kan aan de andere kant van je model, waar de zon niet vandaan komt, het licht juist reflecteren om op de schaduwrijke kant van het gezicht wat meer licht te geven. Je plaatst daarvoor dikkere witte lakens op een statief of waslijn aan de kant waar de zon niet vandaan komt. Door de reflectie van de zon wordt jouw model aan de schaduwrijke kant belicht.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie