Epidemie dodelijke ongelukken door selfie

Eefke Burg 1775
We leven in een wereld waar selfies een steeds grotere rol innemen. Waar je ook heen gaat: je ziet altijd iemand die een selfie aan het nemen is. Een recent onderzoek van the Journal of Familiy Medicine and Primary Care toont aan dat er meer dan 250 dodelijke ongelukken veroorzaakt zijn door het nemen van een selfie. Gaat de fascinatie met het nemen van selfies te ver?

Vaker dodelijke ongelukken door selfie

Een bekend voorbeeld is van Instagrammer Gigi Wu, een klimmer die bekend werd op internet door het posten van selfies van zichzelf op verschillende bergtoppen die ze had beklommen. Wu stierf in januari, nadat ze overleed door onderkoeling omdat reddingswerkers haar niet op tijd konden bereiken nadat ze van een berg was afgevallen. Haar fans werden enthousiast door de combinatie van shots in grote hoogten met bikini foto’s. Mensen die minder enthousiast werden van haar foto’s, vroegen zich (niet onterecht) af waarom ze in vredesnaam een berg ging beklimmen in haar ondergoed.

Eerder schreven wij op DIGIFOTO Starter ook over een vijftig jarige man uit Hong Kong, die stierf na het maken van een selfie op de Grand Canyon. De deelnemer aan een groepsreis werd vervolgens geborgd door een helikopter na zijn val. Zijn dodelijke ongelukken dan daadwerkelijk een epidemie? Volgens het onderzoek van the Journal of Familiy Medicine and Primary Care zijn er 250 dodelijke ongelukken veroorzaakt door het nemen van een selfie in de periode van oktober 2011 tot en met november 2017. De gemiddelde leeftijd van de verongelukten is 23 jaar oud.

epidemie dodelijke ongelukken doden dood selfie selfies

Lees ook: Foto hack: lakens gebruiken als softbox

Onderzoek dodelijke ongelukken door selfie

Het onderzoek telt verschillende manieren waardoor de selfiemakers uiteindelijk zijn overleden. 48 selfiemakers overleden door vuur. Een gelijk aantal stierf door een val naar aanleiding van een selfie. Maar liefst 70 selfiemakers overleden door water: zij verdronken doordat zij bijvoorbeeld na het maken van een selfie mee werden gesleurd door de stroming. Een opvallend aantal stierf door een aanrijding: dat was het geval in maar liefst 51 gevallen. Acht stierven er door een aanval van wilde dieren. 16 selfiemakers werden geëlektrocuteerd. 11 selfiemakers stierven door het afgaan van een pistool.

Lees ook: Smartphone camera doet medische tests

Mannen vaker dood door selfie dan vrouwen

Opvallend is dat de meeste dodelijke ongelukken door selfies veroorzaakt worden in India. Het onderzoek toont aan dat met name mannen sterven door dodelijke ongelukken na het maken van een selfie: zij zijn wellicht minder voorzichtig dan vrouwen.

Lees ook: Madonna maakt krachtige statement omtrent naaktfoto’s

Oplossing: het instellen van no-selfie gebieden

Het onderzoek van JFMPC heeft ook een advies voor het voorkomen van dodelijke ongelukken door selfies: het instellen van no-selfie zones waarin geen selfies gemaakt mogen worden door toeristen. Dit zou er moeten bijdragen dat er bewuster omgegaan wordt met het maken van selfies.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke