‘Je kan kunst niet stoppen door het te slutshamen. Creatie wint altijd.’

Madonna maakt krachtige statement omtrent naaktfoto’s

Eefke Burg 5243
Madonna heeft een throwback naar een van haar naaktfoto’s van zichzelf geplaatst om naaktheid als kunstvorm te vieren. De ‘material-girl’ zangeres plaatste een oude zwart-witfoto van zichzelf op Twitter en Instagram, die werd gemaakt toen ze studeerde aan de Martha Graham School of Dance in New York op 19-jarige leeftijd.

Naaktfoto’s betalen huur

De zangeres schreef de titel van haar album uit 2015, ‘Rebel art’ over haar boezem. De 60-jarige schreef dat ze in die tijd modelleerde bij kunstacademies in de stad om haar huur te kunnen betalen. ‘Veel van deze foto’s zijn verkocht aan Playboy en Penthouse toen ik beroemd werd,’ voegde ze eraan toe.

De zangeres gaf aan dat de beelden geëxploiteerd werden door de fotografen en dat andere mensen haar probeerden te slutshamen omdat ze naakt poseerde. Ze vervolgt: ‘ik zei tegen de pers dat ik me niet schaamde, en dit werd opeens nieuws.’

Naaktfoto’s betekenen veel voor de carrière van de zangeres

De naaktfoto’s hebben veel voor Madonna’s carrière betekend, want later kon ze hierdoor samenwerken met kunstenaars als Andy Warhol en Keith Haring. De zevenvoudige winnaar van een Grammy-award zei dat ze hierdoor nu ‘trotse eigenaar’ is van vier schilderijen geïnspireerd op de naaktfoto’s die later aan haar werden gegeven als bruiloftscadeau door Warhol en Haring. ‘Je kan de kunst niet stoppen door te slutshamen. Creatie wint altijd,’ besloot ze.

In 1985 kocht en publiceerde het Amerikaanse lifestyle- en entertainmentmagazine Playboy verschillende naaktfoto's van Madonna, gemaakt door fotografen Lee Friedlander en Martin HM Schreiber. In hetzelfde jaar publiceerde het mannenmagazine Penthouse een 17-pagina's tellende lay-out met 19 naaktfoto's van de zangeres, gemaakt door fotograaf Bill Stone eind 1978.

Lees ook: Onderzoek: fotografie slechte baan

Kan je geld verdienen met stock fotografie?

Madonna's bericht heeft steun gekregen van fans op sociale media die de ster prezen omdat ze liet zien dat er geen sprake is van schuld of schaamte in de naakt kunstvorm.

Een fan reageerde op de foto: ‘kunst kent geen grenzen, alleen voor mensen met een gesloten geest. Die missen al het moois in de kunst!’

"Niemand heeft het gedaan zoals jij deed! Wees trots op wat je hebt bereikt, "voegde een ander toe.

Eén volgeling schreef: "Je hoeft je nergens voor te schamen en je hebt alles om trots op te zijn. Goed gedaan! "

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke