Omgaan met de Coronacrisis; terug naar waar het om gaat!?

Ga op zoek naar plekken die surrealisme en schoonheid representeren

Redactie DIGIFOTO Pro 869
Vanmorgen verscheen er een filmpje van het kanaalwater in Venetië. Kraakhelder! Er zitten enorme nadelen aan de huidige crisis. Toch is er één lichtpuntje waarbij fotografie van groot belang kan zijn.

Door minder uitstoot van Co2 – er vliegen immers veel minder vliegtuigen en er zitten minder mensen op de weg – kan de huidige problematiek gezien worden als een voordeel voor het milieu. Het lijkt alsof niet alleen ons gedrag wordt gereset, maar ook dat de natuur ineens de kans krijgt zich als een malle te herstellen. Vissen zwemmen weer in de kanalen van Venetië en de stikstofcrisis lijkt in één klap te zijn opgelost. Maar ook sociaal gezien zijn er optimistische berichten te vinden. Nieuwe maatschappelijke initiatieven die ontstaan en het motto is tegenwoordig; ‘wees aardig voor elkaar en help je naasten zoveel mogelijk’.

Deze periode gaat sowieso de geschiedenisboeken in. Als fotograaf een ideale kans om te benutten. Leg vast wat er gebeurt zodat mensen over tientallen en misschien honderden jaren, jouw documentatie kunnen gebruiken.

Wat kan jij als fotograaf vastleggen? Hoe kan jij je steentje bijdragen aan de verhalen die later nog veel verteld zullen worden? Hierbij een aantal mogelijkheden:

Lege straten en pleinen

Iconisch beelden van uitgestorven binnensteden. Lege terrassen en gesloten publieke aangelegenheden zijn niet alleen surrealistisch maar ook een sublieme mogelijkheid om dit als fotograaf vast te leggen. Je staat niet alleen eerste rang bij alles wat er gebeurt, maar je bent bijna kroongetuigen van de onwerkelijke effecten die een virus kan hebben. Schiet je foto’s alsof het filmisch is; het zo in een goede Netflix serie zou passen.

Laat anderen medegetuigen zijn van datgene wat jij door je lens laat stromen en deel je beelden. Jouw werk kan collectieve bewustwording helpen onderstrepen. De bewustwording die als een steen in het water - dat Nederland heet – keihard neerdaalt.  Én voor later. Hoe kunnen we hier met elkaar een les uit trekken om dit een volgende keer te voorkomen.

Tragisch

Schroom niet om je ook als fotograaf in de sociale context te plaatsen. Neem je camera mee als je eens een poging voor een klein boodschapje waagt in de supermarkt. Staan er mensen te vechten om een brood, leg het vast. Of mensen met mondkapjes. De nuchtere Hollanders stonden immers een kleine drie weken geleden nog te lachen om ‘de gekte’ rondom het gebruik van de witte gezichtsbescherming.

Maar ook mooie momenten zijn absoluut de moeite! Is er een mooi project opgestart in je buurt, ga erheen en vraag of je het mag documenteren met je camera. Zoek ook de lichtpuntjes. Mensen die lachen of dankbaar zijn, ondanks de tragische omstandigheden.

Moedertje natuur

Het zal niet verbazingwekkend zijn dat de natuur een andere weg gaat zoeken omdat de luchten schoner zijn en mensen gewoonweg niet buiten komen en er veel minder kans is op absurde vervuiling. Ga op zoek naar plekken die schoonheid representeren en nu veel beter tot hun recht komen omdat er bijvoorbeeld geen hordes toeristen meer op worden losgelaten. En probeer dan ook een beetje te ontspannen en te genieten. Terug naar de kern. Terug naar waar het om gaat. Het buitenleven ervaren zoals het buitenleven zou moeten zijn.

Motto

Zoals eerder al gezegd, het nieuwe motto is  ‘wees aardig voor elkaar en help je naasten zoveel mogelijk’. Hier kunnen we niks meer aan toevoegen. Het is een kwestie van een lange adem, en als die adem frisse lucht mag bevatten dan hebben we toch een klein beetje iets bijzonders in ‘the pocket’.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie