Fotofestival Schiedam 2015 opent met Conny Janssen Danst

Redactie DIGIFO... 1700 0
Op donderdagavond 15 oktober gaat voor de derde maal het Fotofestival Schiedam van start! Wethouder Marcel Houtkamp geeft om 20.00 uur in het Wennekerpand de aftrap voor het festival. Waarna het programma op grootse wijze van start gaat met de voorstelling RECHARGE van Conny Janssen Danst, een voorproefje van Mind the road van St. Dance Motion Picture en muziek van het Vinyl Collectief.

Persbericht

Natuurlijk zijn deze avond ook de deuren van het CBK Schiedam geopend, waar gedurende zes weken de indrukwekkende tentoonstelling De Zilveren Camera te bewonderen is. Toegang is gratis.

Het thema van het Fotofestival is dit jaar ‘bewogen beeld’. Verspreid door de stad worden verschillende kunstprojecten tentoongesteld waarbinnen de raakvlakken tussen fotografie en beweging worden onderzocht. Beweging in de breedste zin van het woord; animatie, dans, film, sport, lange sluitertijden en mislukte kiekjes, maar ook de relatie tussen fotografie en de emotie wordt verkend. Kijk je ogen uit en kom in beweging!

Ook dit jaar is het gelukt om een zeer divers programma samen te stellen, met uiteraard fotografie maar ook films, workshops, interactieve projecten, dans, netwerkactiviteiten, fotoroutes door de stad en meer. Met werk van zowel jong talent als gevestigde kunstenaars. Dit alles geprogrammeerd op diverse veelal historische locaties in de stad, waaronder het Wennekerpand, het CBK Schiedam, Wenneker Cinema, de Havenkerk, het Monopole, Ruimte in Beweging, Hotel De Kroon, de Korenbeurs, particulieren aan de Lange Haven en diverse galerieën en ondernemers.


Conny Jansen Danst - Martijn Kappers

Een greep uit het programma

Net als voorgaande jaren draait het Fotofestival deels om de Zilveren Camera, Neerlands bekendste persfotografiewedstrijd. De Zilveren Camera zal voor de derde achtereenvolgende keer te zien zijn tijdens het fotofestival in het CBK Schiedam. Deze reizende tentoonstelling is al op diverse plekken in het land getoond, maar in de regio Rotterdam Rijnmond heeft het Fotofestival Schiedam weer de primeur!

Tijdens deze derde editie krijgt ook Chambres de Schie weer een prominente plek in het programma. Pas afgestudeerde fotografiestudenten van verschillende kunstacademies exposeren hun werk tijdens het eerste weekend van het festival, in de intieme ambiance bij particulieren die wonen en/of werken aan de Lange Haven; in de keuken, huiskamer of op straat voor de deur.

Bijzonder is ook de fototentoonstelling Inside Tour de France. In de zomer van 2015 volgde fotograaf Marcel Veldman het wielerteam van Lotto NL–Jumbo tijdens de Tour de France en maakte foto’s. Zijn reis leverde meer dan 2000 krachtige beelden, van binnenuit een wielerploeg: De tour, gezien door de ogen van een gerenommeerde skate-fotograaf. Tijdens het Fotofestival Schiedam wordt een unieke selectie getoond van Veldman’s beeldverhaal. Daarnaast wordt de The Sinking World van de Oostenrijkse fotograaf/kunstenaar Andreas Franke tijdens het Fotofestival Schiedam 2015 voor het eerst in Nederland geëxposeerd en is er werk van kunstenaar Piet Rogie, Frank van der Salm en Hester Blankestijn te bewonderen. Belangrijke rollen zijn tijdens deze derde editie van het fotofestival weggelegd voor letterlijk bewogen beeld. Zo zullen er een aantal films worden vertoond, waaronder Koyaanisqatsi: Life out of Balance, Dark Matter van Karel Doing en Salt of the Earth van Wim Wenders. Multidisciplinair als het festival is, zal dans uiteraard vertegenwoordigd zijn. Met onder meer de voorstellingen RECHARGE van Conny Janssen Danst en Mind the road van St. Dance Motion.

Opening

Iedereen is van harte uitgenodigd voor de opening van het Fotofestival Schiedam 2015, op donderdag 15 oktober om 20.00 uur in het Wennekerpand. Voor deze opening heeft de festivalorganisatie bijzondere gasten uitgenodigd die garant staan voor een spectaculaire aftrap van de derde editie van het Fotofestival Schiedam 2015.

Het volledige en actuele programma van het Fotofestival Schiedam 2015 is te vinden in het programmaboekje en op de website: www.fotofestivalschiedam.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie