Eerste plantaangedreven camera maakt selfies

Eerste plantaangedreven camera maakt selfies

Eerste plantaangedreven camera maakt selfies

Eefke Burg 766
Onderzoekers van de ZSL dierentuin in Londen hebben de eerste camera gemaakt die is aangedreven door planten. Een varen de naam 'Pete' maakte voor het eerst een selfie met de revolutionaire camera. Er is maanden onderzoek voor nodig geweest om de wetenschappelijke proef uit te voeren die leidde tot de eerste camera die door planten is aangedreven.

Lees ook: Hoe je je kan onderscheiden als fotograaf – minidocumentaire fotograaf Daniel Milnor

Het begon maanden geleden, toen onderzoekers 'microbiële brandstofcellen' installeerden in de Rainforest Life tentoonstelling van de dierentuin. De brandstofcellen werden geïnstalleerd op "Pete", een maidenhair-varen en na de hele zomer te zijn gegroeid, is Pete begonnen met het maken van selfies.

Technologie eerste plantaangedreven camera

De technologie die het mogelijk maakte om de eerste plantaangedreven camera te maken wordt ultra-low-powered genoemd en is ontwikkeld door het Amerikaanse AI-bedrijf Xnor.ai. De techniek verbruikt zo weinig stroom dat de camera 24 uur per dag kan werken met behulp van energie die door een kleine plant wordt geleverd.

Eerste plantaangedreven camera maakt selfies

Lees ook: Is het onverantwoordelijk om een bruiloft vast te leggen op slechts één geheugenkaart?

Maar hoe maakt een plant nu precies een selfie? Een complex systeem van sensoren op de plant laat de camera klikken, waarna de foto's worden gedeeld met de onderzoekers. Hieronder kan je een aantal selfies terugvinden die plant Pete heeft genomen:

Eerste plantaangedreven camera maakt selfies
Eerste plantaangedreven camera maakt selfie

'Planten laten van nature biologische afvalstoffen af tijdens hun groei, wat op zijn beurt de natuurlijke bacteriën in de bodem voedt, waardoor energie wordt gecreëerd die door brandstofcellen kan worden aangewend en kan worden gebruikt om op afstand een groot aantal vitale conserveringshulpmiddelen voor onderzoek aan te drijven, waaronder sensoren, monitorsystemen en camera's,' legt Al Davies aan DPReview uit, ZSL's specialist in conservatietechnologie uit.

Eerste plantaangedreven camera werkt ook in de schaduw

Onderzoeker Davies vervolgt: 'De meeste stroombronnen hebben limieten - batterijen moeten worden vervangen terwijl zonnepanelen afhankelijk zijn van een bron van zonlicht - maar planten kunnen overleven in de schaduw en zijn van nature in staat om het potentieel van het absorberen van zonlicht te maximaliseren - wat betekent dat het potentieel voor door planten aangedreven energie vrijwel onbeperkt is.'

Het uiteindelijke doel van deze technologie is om planten in staat te stellen camera's en sensoren in de natuur van stroom te voorzien, waardoor zonnepanelen of stroomoplossingen voor de lange termijn niet meer nodig zijn, wat een zinvolle toepassing is voor natuuronderzoekers wereldwijd. De eerste plantaangedreven camera overtrof de verwachtingen van de onderzoekers en maakt inmiddels om de 20 seconden een foto.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke