Is het onverantwoordelijk om een bruiloft vast te leggen op slechts één geheugenkaart?

Is het onverantwoordelijk om een bruiloft vast te leggen op slechts één geheugenkaart?

Eefke Burg 3404 0
Nu steeds meer camera's beschikken over meerdere geheugenkaartslots zou er geen reden meer moeten zijn om over geen backup te beschikken. Immers is het op deze manier altijd mogelijk om je bestanden op twee geheugenkaarten tegelijkertijd weg te schrijven. Toch zijn er nog genoeg professionele fotografen die kiezen voor een singleslotcamera. Onverantwoordelijk?

Lees ook: Eerste dag Kickstarter levert cameratas meer dan € 50.000,- op

Het is de nachtmerrie van elke fotograaf: je hebt de hele dag een betaalde bruiloft geschoten voor een klant, maar dan blijkt je kaartje corrupt. Persoonlijk schiet ik altijd betaalde opdrachten op twee geheugenkaartjes. Toch zijn er nog genoeg camera's die niet over een dualslotfunctie beschikken, of fotografen die dat niet belangrijk genoeg vinden. Ik heb ook nog de tijd meegemaakt dat er simpelweg geen mogelijkheden waren anders dan het gebruik van één geheugenkaart tegelijkertijd. Wat zijn de risico's en wat zijn redenen voor mensen om niet op twee kaarten te schieten?

Kaartfouten zijn zeldzaam

Kaartfouten zijn zeldzaam, met name bij de nieuwere geheugenkaarten. In mijn gehele carrière dat ik fotografeer heb ik het slechts één keer meegemaakt dat mijn geheugenkaart corrupt was, in mijn studentenperiode in de tijd dat singleslotcamera's de norm waren en toen kon ik gelukkig de bestanden middels een speciaal programma nog achterhalen. Maar als je je bedenkt dat ik inmiddels ook meer dan 250.000 clicks achter mijn naam heb staan (misschien wel meer, ik hou het niet meer bij) dan is dat een kleine foutratio.

Lees ook: De eerste drie professionele objectieven die je voor je Nikon aan moet schaffen

Maar stel je voor dat het wel gebeurt, hoe zou je het een bruidspaar kunnen uitleggen?

Vroeger hadden camera's geen dualslotfunctie, dus ik gebruik er één voor één geheugenkaart

Vroeger was het helemaal niet mogelijk om op meerdere kaarten tegelijkertijd te schieten. Om te voorkomen dat er bestanden verloren gingen gebruikten fotografen meerdere kleine kaartjes zodat het risico verspreid werd over meerdere geheugenkaarten. Je verloor dan hooguit een gedeelte van de dag. Waarom zou je nu overschakelen op dualslot?

Ik fotografeer met twee camera's, dus als ik één geheugenkaart verlies, verlies ik niet een geheel segment van de dag

Dat zou natuurlijk een goede reden kunnen zijn. Als ik bruiloften fotografeer, heb ik echter vaak één portretobjectief op één camera gemonteerd en een zoomobjectief op het andere. Het portretobjectief zal ik het meest voor de bruidsshoot met het paar gebruiken, het zoomobjectief voor de beelden van de dag zelf. Op die manier zou ik toch een hoop beelden missen.

Ik heb geen budget voor een camera met dualslotfunctie

Ook dat zou natuurlijk mogelijk kunnen zijn.

Welke reden je ook hebt om niet over te schakelen naar een camera met dualslotfunctie, zorg ervoor dat het risico dat je bestanden kwijt raakt zo klein mogelijk is:

  • Schiet op meerdere camera's en spreid het risico.
  • Schiet op kleine geheugenkaartjes en vervang deze regelmatig.
  • Indien mogelijk: maak een backup halverwege de dag.
afbeelding van Eefke Burg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke