DIGIFOTO Pro Award: Nikkor Z MC 50mm f/2.8

Redactie DIGIFOTO Pro 783
Het zoeken naar de beste gear kan soms best een uitdaging zijn. Om je een handje te helpen testen we in elke editie van DIGIFOTO Pro Magazine diverse camera's, objectieven en accessoires en geven we deze een award. Zo ook de Nikkor Z MC 50mm f/2.8

Een 50mm prime objectief hoort eigenlijk in de cameratas van elke fotograaf. De Nikon Z MC 50mm f/2.8 is typisch een multi-inzetbare nifty-fifty. Dit objectief neemt weinig ruimte in beslag, is onopvallend en maakt je wendbaarder.  Als een van de grootste pluspunten heeft dit objectief een geluidloze instelring. Hieraan kun je zelf een functie toekennen en bijvoorbeeld gemakkelijk je diafragma, ISO of andere instellingen wijzigen. Ook kun je gemakkelijk en snel schakelen tussen handmatig of automatisch scherpstellen. 

Het objectief kan, dankzij de macrovergroting van 1:1, extreme close ups maken. De zeer korte scherpstelafstand van slechts 16 centimeter (gemeten vanaf de sensor) zorgt ervoor dat je er al mee kunt scherpstellen wanneer je op slechts 5,6 centimeter van je onderwerp zit. Dat is nogal een verschil met de meeste 50mm objectieven zonder macrofunctie. 

Het schitterende bokeh is niet alleen een groot voordeel bij macrofotografie, het is ook zeer belangrijk in portretfotografie. Het objectief is ontworpen voor full frame spiegelloze camera’s van Nikon, maar past ook op de Z 50 (DX). Op dit formaat sensor is de brandpuntsafstand 75mm, wat het objectief nog aantrekkelijker maakt voor portretfotografie. Of het nu om portretten of close-up foto’s gaat, de beeldkwaliteit van dit objectief is opmerkelijk goed. 

Beoordeling Nikkor Z MC 50mm f/2.8

Beeldkwaliteit 9
Bediening 8
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 8

Getest in DIGIFOTO Pro 4.2021

Adviesprijs € 729,-
Info: nikon.nl

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie