DIGIFOTO Pro Award: Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S

Redactie DIGIFO... 1233 0
Het zoeken naar de beste gear kan soms best een uitdaging zijn. Om je een handje te helpen testen we in elke editie van DIGIFOTO Pro Magazine diverse camera's, objectieven en accessoires en geven we deze een award. Zo ook de Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S.

Het Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S-objectief is 124,5 mm lang en weegt 650 gram. De nieuwe Z-vatting bood mogelijkheden om het ontwerp anders aan te pakken. Het eerste lenselement is dubbel asferisch uitgevoerd én aan de achterkant extreem krom, zodat één groot frontelement element minder gebruikt kon worden. Dat bespaart gewicht. Bovendien is de voorkant van het volgende element ook weer plat, zodat er tussen het eerste en het tweede element nauwelijks reflecties optreden. De Nano-coating is gebleven, maar sommige elementen zijn nu Arneo-gecoat, wat de reflecties verder verminderd. In het midden kwamen er juist weer (kleine en lichte) elementen bij, wat ook weer het contrast verhoogt en reflecties vermindert. Aan het eind van het objectief is een negatief lensje gebruikt om beeldwelving te compenseren en dat zorgt voor een veel grotere scherpte over het hele beeldveld bij volle opening. 

Het objectief blijkt in de praktijk dan ook voorbeeldig beschermd tegen tegenlicht en reflecties. Het stelt zeer snel scherp, zoomen gaat heel soepel maar niet té licht. De kwaliteit van een objectief wordt echt duidelijk aan de randen en in de hoeken. In het LAB blijkt het objectief bij f/2.8 en 14mm al extreem goed te voldoen. De brandpuntsafstand in combinatie met de diafragma opening zorgt niet voor bokehballen, maar wel voor een rustige voor- en achtergrond, bij grote opening. 

Beoordeling Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S

  • Beeldkwaliteit: 9,5
  • Bediening: 9
  • Behuizing: 9
  • Prijs/kwaliteit: 8 

Getest in DIGIFOTO Pro 2.2021

Adviesprijs € 2.699,- 
Info: nikon.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie