DIGIFOTO Pro Award: Nikon Z fc

Redactie DIGIFO... 1311 0
Het zoeken naar de beste gear kan soms best een uitdaging zijn. Om je een handje te helpen testen we in elke editie van DIGIFOTO Pro Magazine diverse camera's, objectieven en accessoires en geven we deze een award. Zo ook de Nikon Z fc.

Nikon heeft het uiterlijk gebaseerd op de analoge Nikon FM2. Het toestel krijg hierdoor een ouderwets uiterlijk met handmatige mechanische bedieningselementen. De camera is echter volledig digitaal, heeft een elektronische zoeker én een kantelbaar LCD-scherm. De camera heeft een 21-megapixelsensor en een Expeed 6-beeldprocessor. Ook beschikt de camera over de moderne Z-lensvatting, niet zo ouderwets als hij eruit ziet dus! 

Ondanks het geringe gewicht voelt de buitenkant van de camera zeer stevig aan. Sommige onderdelen zijn van lichtgewicht kunststof en voelen wat kwetsbaar aan, maar bij goed gebruik zouden ze lang mee moeten kunnen. De functieknop aan de voorzijde is gemakkelijk te bedienen. De ronde zoeker is fijn om doorheen te kijken. De fysieke instelknoppen aan de bovenzijde zijn prettig te bedienen. Er zijn slechts enkele kleine minpunten in vergelijk met de andere camera’s uit de Z serie. Het wisselen van het AF-punt gaat bijvoorbeeld niet zo snel. Op de Nikon Z fc gebruik je naast de OK-knop ook de pijltoetsen. Met de joystick op de Nikon Z 6II gaat dat makkelijker.

De Z fc heeft een geluidloze autofocus en eenvolledig stille modus. De autofocus, met oogdetectie, is bovendien zeer snel. De beelden zijn haarscherp en bevatten prachtige details. In vergelijking met een full frame camera, beschik je over minder dynamisch bereik, maar zolang je je foto goed weet te belichten, biedt de Nikon Zfc veel mogelijkheden. 

Beoordeling Nikon Z fc

  • Beeldkwaliteit 8
  • Bediening 8
  • Behuizing 8
  • Prijs/kwaliteit 9

Getest in DIGIFOTO Pro 5.2021

Adviesprijs € 999,-
Info: nikon.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie