De prachtige gletsjers van Antarctica

De prachtige gletsjers van Antarctica

Nadja Geskus 1236

Enkele dagen lang bracht fotografe Julieanne Kost haar tijd door op een zodiac boot, tussen de ijsbergen rond Black Head, Cuverville Island en Pléneau Bay, Antarctica. De beelden die ze daar maakte zijn erg indrukwekkend.

Gletsjers

Het ijs van gletsjers ontstaat op een bijzondere manier. Neerslag en lage temperaturen spelen daarin de hoofdrol. De sneeuw wordt als eerste omgezet in firn. Dit gebeurt doordat er sneeuw op de gletsjer valt en vervolgens onder toenemende druk wordt veranderd tot een fijnkorrelige ijsmassa. Iets dieper in het firnveld wordt de fijnkorrelige firn verder geperst tot wit gletsjerijs. Hierna zorgt de druk ervoor dat het wordt verdicht tot blauw gletsjerijs. De luchtbellen worden op deze manier zichtbaar. Zodra de zon boven de horizon piekt, wordt het ijs opgelicht en is er een prachtige turquoise kleur te zien.

Julieanne Kost

De serie ‘Blue Ice’ van Julieanne kost toont prachtige beelden van de verschillende gradaties in het blauwe ijs. Kost toont in haar serie abstracte contexten die haar dromen en realiteit vertegenwoordigen. Door haar werk, hoopt ze ‘de kijker in staat te stellen de realiteit te verlaten en te verkennen, al was het maar voor een ogenblik.’ Ze hoopt dat de kijkers haar gedachtes en dromen betreden, maar stelt hen in staat om hun eigen interpretatie hieraan te geven.

‘De combinatie van passie voor fotografie, beheersing van digital imaging-technieken en haar graad in de psychologie, maken haar foto’s vertrouwd, maar toch surrealistisch met inventieve en mysterieuze werelden waar dingen niet helemaal zijn wat ze lijken.’

Naast Blue Ice, maakte Kost nog een hoop andere prachtige series, waaronder luchtfotografie, landschapfoto's en zijn sommige series op een bijzondere manier bewerkt. Je kunt deze series bekijken op haar website en Instagram.

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja